Zgodovinski trenutek, Fazanerija zasijala

ponedeljek, 4. Marec 2019

Tekma 21. kroga Prve lige Telekom Slovenije med Muro in Domžalami je bila prva pod umetno svetlobo novih žarometov.

Uvod v tekmo sta bila krajša svečana nagovora župana Aleksandra Jevška in predsednika kluba Roberta Kuzmiča. V tednu pred tekmo z Domžalami so v klubu poskrbeli za namestitev razsvetljave na tribunah, ki omogoča varen dostop, saj je bil večji del tekme odigran v temi. V klubu si prizadevajo, da bi tudi v nadaljnjih krogih tekme igrali v večernih terminih, zlasti zaradi zagotavljanja večjega števila gledalcev. Toda s postavitvijo žarometov predvidenih novosti na Fazaneriji še zdaleč ni konec.

Rušenje dotrajane stavbe na vzhodni strani stadiona

V kratkem bodo poskrbeli za rušenje dotrajane stavbe na vzhodni strani stadiona, ob kopališču, ki je bila domnevno zgrajena med drugo svetovno vojno. Zgradbo so večino časa izkoriščali za garderobe in druge klubske prostore. Na mestu porušene stavbe bi naj predvidoma, če bo to mogoče, namestili nekdanje tribune s teniških igrišč na Fazaneriji. Tako bi ob polepšanju podobe stadiona poskrbeli še za izboljšanje pogojev za spremljanje nogometa na tej strani igrišča in tudi za manjše povečanje kapacitete stadiona. V tem trenutku Mestni stadion Fazanerija premore 3611 sedišč in približno 1120 stojišč. Od tega ima južna tribuna 2442 sedežev, glavna tribuna 593 sedežev in severna tribuna 576 sedežev. Na severni tribuni je kapaciteta omejena – 270 stojišč je namenjenih za domačo organizirano navijaško skupino Black Gringos. Na vzhodni tribuni je kapaciteta zaradi varnostnih zahtev prav tako omejena na zaokroženih 850 stojišč. Drugi prostori okrog igrišča niso predvideni za gledalce.

Predvidoma naslednje leto selitev igrišča

Stanko Prelec, član upravnega odbora NŠ Mura, je za januarsko številko Soboških novin povedal: »Načelni dogovor z mestno občino gre v smeri priprave projektne dokumentacije za območje Mestnega stadiona Fazanerija, ki zajema povezavo severne in glavne tribune, preselitev igrišča za šestnajst metrov proti glavni tribuni in morebitno selitev glavnega vhoda na stadion iz smeri Kopališke ulice. Veliko teh reči je odvisnih od proračunskih prioritet, ki jih določa mestni svet na predlog župana, bi pa bilo dobro projekte izdelati in jih imeti pripravljene, saj se po zagotovilih predsednika Uefe Aleksandra Čeferina za leto 2020 obetajo obsežnejše finančne investicije Uefe v razvoj nogometne infrastrukture tudi v Sloveniji. Če bi nam uspelo v letu 2019 pripraviti projekte ureditve območja, bi bil to nedvomno korak v smeri uspešnega kandidiranja na tem razpisu.« V klubu si močno želijo pridobiti dodatne vadbene kapacitete – vsaj dve dodatni igrišči oziroma nov center za treninge. Ker je glavno igrišče močno dotrajano, je pravzaprav nujna postavitev nove zelenice z drenažnim sistemom, vendar do tega verjetno ne bo prišlo prej kot čez dobro leto dni.

Kako močno morajo svetiti, če pridejo Muraši v Evropo?

Spomnimo, da na Fazaneriji stojijo štirje stebri, vsak s po 29 žarometi, skupaj jih je torej 116. Vsak steber meri 37 metrov in ima še dodatnih pet metrov konstrukcije, na kateri so žarometi, tako da skupaj v višino sega 42 metrov. Osvetlitev s polno močjo zagotavlja 1200 luksov. Iz Nogometne zveze Slovenije so nas obvestili, da so ob testnem prižigu žarometov izmerili povprečno horizontalno osvetljenost v jakosti 1238 luksov. Prižig razsvetljave je stopenjski, in sicer v začetni jakosti 80 luksov, nato 300 luksov pred tekmami in po njih, 800 luksov za potrebe treningov in televizijskih prenosov nižjega ranga ter 1200 luksov za televizijske prenose višjega ranga. Osvetljenost 1200 luksov zadostuje za igranje tekem prve slovenske nogometne lige in tekem do vključno predzadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov oziroma ligo Evropa. Na tekmi proti Domžalam so žarometi osvetljevali igrišče na Fazaneriji v polni jakosti – 1200 luksov. Zadnji krog in skupinski del obeh največjih evropskih tekmovanj predpisuje standard HD, to je 1800 luksov osvetlitve. Pri obstoječi postavitvi na Fazaneriji je razliko 600 luksov mogoče dograditi, saj sta za to pripravljeni tako konstrukcija kot tudi moč napajanja žarometov. Treba pa je omeniti še to, da je običajno moč novih žarometov nekoliko večja, potem pa z leti peša zaradi različnih dejavnikov.

Aleš Cipot, Soboške novine, marec 2019