Želimo si, da bi spletna stran bila čim bolj prijazna uporabnikom. Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in prispevate k izboljšavam. Reševanje vprašalnika vam bo vzelo minuto ali dve časa: https://www.murska-sobota.si/obrazci/anketa-o-uporabi-spletne-strani

Zamenjava platan na Lendavski ulici

torek, 19. Maj 2020

Objavljamo obvestilo Komunale Murska Sobota

Že nekaj let se s stanovalci na Lendavski ukvarjamo s problematiko platan. Problem je,  ker je prostor v katerega so zasajene med cestiščem, pločnikom in stavbami postal premajhen za tako mogočna drevesa kot so platane. Poleg tega so platane v zadnjih letih napadene s platanino čipkarko, ki je severno ameriška mrežasta stenica. Njene hranilne rastline so platane, ki so pri nas tujerodne, sajene v parkih in mestnih drevoredih. Z določenimi ukrepi se lahko zmanjšajo populacije tega škodljivca, popolnoma jih pa ni možno uničiti in je škodljivec res nadležen za stanovalce, ker jim v poletnih mesecih zaide v stanovanja in ga je povsod polno.

Ker platanine čipkarice ni možno popolnoma uničiti in ker so platane že prevelike za ta prostor, se bodo platane odstranile in se bodo zasadila nova drevesa ostrolistnega javorja, ki ima bolj ozko valjasto krošnjo, ki zrase v širino 4-6 m in bo drevo imelo dovolj prostora za normalno razrast krošnje. Vmes se bo zasadila živa meja iz medvejke, kar je za drevo bolj ugodno, kot če bi bila na površini le trava.