V mestu prijetni poletni večeri v dobri družbi

Slika
14 Zktš 1

Marca se je marsikomu življenje obrnilo na glavo. Ustavljeni so bili javni promet, šolski sistem in proizvodnja ter tudi javno življenje. Glasba je utihnila in odrske luči so ugasnile. In tudi danes, ko ukrepi niso več tako strogi, še zdaleč ne živimo v starem ritmu.

Novi koronavirus je številne spremembe prinesel tudi na področju kulture. Številna gledališča so predstave minulih sezon ponudila na spletu. Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota je med epidemijo na svoji spletni strani in na Facebooku vsak dan ponudil nabor predstav slovenskih gledališč, ki so bile na voljo brezplačno. Ko so se predstave z odrov preselile na splet in so tudi vrata Gledališča Park ostala zaprta, je postalo jasno, da nas čakajo spremembe in prilagoditve, vsaj za določeno prehodno obdobje.

Vrača se Sočna vilica

Tudi začetek kulinaričnega festivala Sočna vilica se je zaradi epidemije zamaknil. Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota v sodelovanju z mestno občino je začetek pete sezone pripravil v petek, 19. junija. »Čeprav smo zaradi epidemije morali zamakniti začetek nove sezone, se že veselimo ponovnega druženja ob dobri hrani in osvežilni pijači v središču mesta, ki dobiva novo, privlačnejšo podobo. Začetek sezone smo popestrili z nastopom glasbene skupine. Tako je bila v petek, 19. junija, z nami skupina Špirit,« je prvo letošnjo izdajo Sočne vilice napovedala direktorica zavoda Brigita Perhavec. Sočne vilice bodo v letošnjem letu ob šestih izbranih petkih od 11. do 20. ure na Slovenski ulici.

Glasba v mestu ne bo potihnila

Festival Soboški dnevi, ki bi letos utrip mesta dvignil že 25 leto zapored, je prvič v zgodovini organizacije festivala odpovedan. Tudi zato se lahko toliko bolj veselimo dogodkov v okviru festivalov Soboško poletje in Skrito dvorišče. Ob petkih in sobotah zvečer se obetajo vrhunski koncerti, ki se začnejo s 3. julijem, sobotni dopoldnevi pa bodo živahnejši s predstavami za najmlajše.

Ob petkih (v juliju in avgustu) nas bodo v okviru Soboškega poletja med drugim zabavali odlični slovenski glasbeniki: Prekmurska godba Bakovci in Moira, Tango story & Irena Yebuah Tiran, KiNG FOO, Klemen Slakonja in band, Bilbi ter Oberdixie Band.

»Koncerti klasične glasbe na grajskem dvorišču letos žal odpadejo. Orkestre smo zaradi mednarodnih zasedb (Anglija, Nizozemska) morali odpovedati. Tudi predstave, ki nastane v sodelovanju z mladino iz Ingolstadta in partnerskih mest, letos ne bo. Mednarodnega tabora glasbene mladine Slovenije ne bo v juliju.«

Sobotni dopoldnevi za otroke

Če je ob petkovih večerih čas za nastope odličnih glasbenikov, so sobotni dopoldnevi rezervirani za najmlajše, ki jih bodo zabavali in poučevali lutkarji v predstavah: »Zvitorepec in trije medvedki« (Lutkovno gledališče FRU-FRU), »Juri Muri v Afriki« (Lutkovna skupina UŠ), »Motovilčica« (Gledališče iz desnega žepka), »O psičku in muci« (Lutkovno gledališče Velenje), »Pu« (Lutkovno gledališče Pupilla), »Muca Copatarica« (Lutkovno gledališče FRU-FRU), »Rdeča kapica« (Društvo lutkovnih ustvarjalcev Ljubljana) in »Palčica« (Lutkovno gledališče Velenje).

Skrito dvorišče

Za stavbo Hranilnice prekmurskih dobrot, na Slovenski ulici 41, se skriva manjše dvorišče, ki ga mimoidoči le stežka opazijo. A ko na tem dvorišču julija in avgusta ob sobotah zvečer zasvetijo luči ter se zasliši mili zvok žanrsko pestre glasbe, kot so blues, alter, etno, rock in jazz, vsak korak zastane. Na tem majhnem dvorišču se za nov delovni teden spočije srce in nahrani duša. Nastopi, ki so v juliju ob 21. uri in v avgustu ob 20. uri, se letos na Skritem dvorišču začnejo v soboto, 4. julija. Nastopili bodo: Ana Bezjak Trio, Skupina Anbot, GypsyJazzSteirerHuat, Mia Žnidaršič Trio, Ratko Zjaca Band, Fake Orchestra, Tonč Feining Trio in težko pričakovani Prašnati 2. del.

Skrito dvorišče bo ponovno gostilo še literarno-glasbena dogodka, ki ju zavod organizira skupaj s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota, in sicer 30. julija ob 21. uri ter 27. avgusta ob 20. uri.

Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota si kot organizator pridržuje pravico do sprememb programa. O njih bodo pravočasno obveščali na spletni strani www.zkts-ms.si/kultura.si oziroma na strani zavoda na Facebooku.

 

Natalija Kreft, Soboške novine, junij 2020