Želimo si, da bi spletna stran bila čim bolj prijazna uporabnikom. Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in prispevate k izboljšavam. Reševanje vprašalnika vam bo vzelo minuto ali dve časa: https://www.murska-sobota.si/obrazci/anketa-o-uporabi-spletne-strani

V Bakovcih nova zdravstvena ambulanta

petek, 17. Januar 2020

V Bakovcih je po novem letu zagotovljena primarna zdravstvena oskrba – v novi ambulanti bosta delovala zobozdravnik in družinska zdravnica.

Po nekajletnih prizadevanjih so odprli prostore za izvajanje primarne zdravstvene dejavnosti. Da staranje prebivalstva predstavlja enega največjih družbenih, zlasti pa socialnih izzivov sodobnega časa, so opazili tudi v Krajevni skupnosti Bakovci, kjer so se povezali z Domom starejših Rakičan, kjer se še posebej zavedajo, kako pomembna sta celostna rast človeka in kakovostno staranje. Da bi omogočili kakovostnejše staranje, so odkupili objekt na Soboški ulici 17, ki so ga v prvi fazi preuredili v dve ambulanti, in sicer za ambulanto družinske medicine, v kateri bo delovala specialistka družinske medicine, ter zobozdravstveno ambulanto, kjer bo deloval zobozdravnik. Ambulanta bo obratovala poln delovni čas, vse dni v tednu, tj. od ponedeljka do petka. Dva dni v tednu, tj. v torek in sredo, bo delovala v popoldanskem času. Sčasoma bo urejen tudi laboratorij za odvzem krvi, kjer bodo bolniki na enem mestu lahko opravili vse potrebne preiskave.

Kmalu še dnevni center

Kot je na odprtju povedala predsednica krajevne skupnosti Nives Cajnko, je ambulanta izjemna pridobitev za krajane, prav tako je povedala, da bo v kratkem času, najverjetneje še to leto, vzpostavljen še dnevni center. Investicijo je potrdil direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj in poudaril, da s to investicijo kot prvi v državi nadaljujejo že začeti projekt vzpostavitve mreže dnevnih centrov v Pomurju, ki predstavljajo alternativno obliko institucionalne oskrbe starejših. Gre za posebno obliko varstva za starejše osebe, ki zaradi posebnih potreb potrebujejo pomoč in delno oskrbo. Center bi po njegovih besedah vključeval še center dnevnih aktivnosti in negovalno oazo. Direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota dr. Edith Žižek Sapač je povedala, da se v zdravstvenem domu želijo približati uporabnikom in delovati tam, kjer jih uporabniki najbolj potrebujejo. »Čeprav živimo v digitalnemu svetu, še vedno ostajajo stvari, ki jih na daljavo ne moremo urediti, kot je denimo obisk pri zdravniku ali zobozdravniku,« je poudarila in predstavila novo zdravniško ekipo.

Kdo bo skrbel za zdravje?

Z januarjem v Bakovce prihajata doktorica Andreja Čičak, specialistka družinske medicine, s sestro Sandro Kegl, in zobozdravnik Sašo Ternar, doktor dentalne medicine, z zobno asistentko Marjano Tomas Blagovič. Prostore so obnovili ob podpori Mestne občine Murska Sobota, ki si prizadeva približati storitve starejšim, ki jih je vsako leto več. Ob tem je župan dr. Aleksander Jevšek pojasnil, da imamo v Sloveniji dober zdravstveni sistem, saj sta po njegovem mnenju v »starajoči se družbi zdravje in aktivno staranje tista rdeča nit, ki mora spremljati tudi to dejstvo«.

Aleksandra Grah, Soboške novine, januar 2020