Umrl je častni občan dr. Jožef Smej

Slika
skof Smej

Sporočamo žalostno vest, da je preminil častni občan Mestne občine Murska Sobota msgr. dr. Jožef Smej, upokojeni pomožni škof, teolog, pesnik, pisatelj in prevajalec.

Msgr. dr. Jožef Smej je bil rojen 15. februarja 1922 v Bogojini. V bogoslovje je vstopil v Mariboru, končal pa ga je v Sombotelu, kjer je leta 1944  prejel mašniško posvečenje. Med letoma 1944 in 1948 je deloval kot kaplan v Dokležovju, Dobrovniku in Turnišču. Do leta 1969 je bil  najprej kaplan ter pozneje župnik in dekan v Murski Soboti. Leta 1969 se je preselil v Maribor, kjer je med drugim opravljal službo stolnega kanonika, člana zbora škofovih svetovalcev, naddekana, stolnega prošta mariborskega stolnega kapitlja in generalnega vikarja. Za mariborskega pomožnega škofa je bil imenovan in posvečen leta 1983. Leta 2009 se je upokojil.
 
Življenjsko delo škofa Smeja je obsežno in vsestransko, saj se je poleg duhovniške in škofovske službe ukvarjal tudi s pesnjenjem, pisateljevanjem, prevajanjem in preučevanjem cerkvene zgodovine. Nenehno se je zanimal za kulturno preteklost in za življenje ljudi, ki so med Muro in Rabo stoletja ohranjali vero in slovenstvo.
 
Napisal je več izvirnih znanstvenih in leposlovnih del, sodeloval je pri prevajanju Bogoslužnega molitvenikaZakonika cerkvenega pravaSvetega pisma stare in nove zaveze ter komentarjev k psalmom. Skoraj od duhovniškega posvečenja se je Jožef Smej poglabljal v življenje in delo dr. Franca Ivanocyja in njegovih sodelavcev, ki so v drugi polovici prejšnjega stoletja obračali kolo zgodovine in kulture med Muro in Rabo.
 
Bibliografija njegovih del obsega več kot 150 enot, med katerimi so v veliki meri samostojne knjižne publikacije. Znanstvene razprave so bile največkrat objavljene v Časopisu za zgodovino in narodopisje, v Zgodovinskem časopisuSlavistični reviji in drugih zbornikih, pogosto pa je objavljal tudi v časopisu Stopinje.
 
Leta 1992 je postal častni občan takratne  velike Občine Murska Sobota.
 
Upokojeni mariborski pomožni škof Jožef Smej je leta 2015 prejel visoko madžarsko državno odlikovanje Madžarski zlati križ za zasluge. Priznanje je sad njegovega poznavanja madžarske literature ter prevodov klasičnih romanov iz 19. in 20. stoletja iz madžarščine v slovenščino. Leta 2015 je prejel naziv častnega občana Maribora. Leta 2016 je škof Smej prejel državno odlikovanje Red za zasluge za življenjsko delo in bogat prispevek k duhovni nacionalni kulturi Slovencev.
 
Leta 2016 je nastal dokumentarno-igrani film Kaplja na vedru, ki prikazuje življenje in delo škofa Smeja.
 
Po upokojitvi je bival v Mariboru ter zadnja leta v Domu sv. Lenarta v Lenartu v Slovenskih Goricah.
 
Pogreb upokojenega mariborskega pomožnega škofa msgr. dr. Jožefa Smeja bo v torek, 24. novembra 2020, v Bogojini. Pogreb bo zaradi izrednih razmer v ožjem krogu. Verniki lahko spremljajo pogreb preko neposrednega prenosa v torek ob 15. uri na Radiu Ognjišče in prek spletne strani Radia. Posebna spominska slovesnost je načrtovana za čas, ko bodo lahko izredne razmere odpravljene.