Ulična razstava na Drevoredu Martina Luthra

Slika
F-5332_img049 copy 3 Kološa fotograf v studiu

Na Drevoredu Martina Luthra je na ogled ulična razstava z naslovom "Murska Sobota skozi objektiv Jožeta Kološe - Kološa.

O umetniku, ki je v svojih številnih fotografijah zapustil spomin na rodno mesto in pokrajino, je v oktobrski številki Soboških novin objavljen prispevek avtorice Melite Marič, ki ga objavljamo v nadaljevanju.

 

»Skozi fotografijo živi še danes«

 

Letošnjo jesen je minilo sto let od rojstva priznanega prekmurskega fotografa Jožeta Kološe - Kološa.

Umetniški fotograf Jože Kološa - Kološ se je rodil 28. septembra 1920 v Murski Soboti, umrl pa 29. junija 1998 v Semedeli v Kopru. Skupaj z ženo Piroško je pokopan na murskosoboškem pokopališču. S fotografijo se je že kot otrok seznanjal v krogu svoje družine, saj mu je bil fotografski objektiv položen v zibelko. Njegov dedek Josip Prahič je bil prvi prekmurski fotograf, njegova mati pa je imela po očetovi smrti v lasti fotografski atelje, ki ga je pred drugo svetovno vojno odprla s svojim drugim možem Dragutinom Reeschem.

 

Mojster fotografije

Kološ je po končani osnovni šoli in gimnaziji, ki jo je obiskoval v Murski Soboti, leta 1940 opravil strokovni izpit v Ljubljani in tri leta pozneje še izpit za mojstra fotografije v madžarskem Šopronu. Leta 1943 se je poročil s Piroško ali Piriko. Prvo samostojno razstavo je pripravil pri osemnajstih letih v Murski Soboti, po vojni pa je v SNG Maribor pripravil prvo povojno fotografsko razstavo z naslovom »Pod svobodnim soncem«. Zaposlen je bil tudi kot fotograf v Uradu za informacije pri predsedstvu vlade SRS v Ljubljani. Kot fotoreporter je delal pri Ljudskem glasu, honorarno pa še pri revijah Maneken in Tovariš.

 

Skupina Neodvisni fotografi

Konec 50. let se je s soprogo Piroško iz Prekmurja odselil na Primorsko, kjer se je njegova umetniška rast še poglobila. Vodil je fotoslužbo v tovarni Tomos. Bil je tudi član Združenja umetnikov Slovenije. Svobodni umetnik je postal leta 1961. V začetku sedemdesetih je ustanovil skupino Neodvisni fotografi, kar pomeni tudi začetek mednarodne kolonije Koštabona (»Umiranje vasi«). Bil je pobudnik ustanovitve prve fotogalerije v takratni Jugoslaviji, ki so jo odprli v Kopru. Po istrskih vaseh je organiziral številne potujoče fotografske razstave. Imenovan je bil za častnega člana Kabineta slovenske fotografije. Njegov opus obsega več kot sedemdeset samostojnih fotografskih razstav.

 

Eden najprepoznavnejših fotografov

»Jože Kološa - Kološ je bil, je in bo eden najprepoznavnejših fotografov v domačem Prekmurju ter tudi v širšem prostoru Slovenije in tujine. S svojim znanjem in pristopom je ovekovečil trenutke časa, v katerem je živel, in začrtal pot za ustvarjanje mnogim mlajšim generacijam. Mnogi člani fotokluba so ga osebno poznali ter jim je velik vzor na področju umetniške fotografije in fotografije nasploh. Iz njegovega bogatega znanja se lahko učimo še danes, saj je njegova zapuščina tako bogata, da navdušuje slehernega fotografa. S hvaležnostjo in ponosom se lahko pohvalimo, da je to bogato zbirko zapustil Pomurskemu muzeju, ki je zbirko ovekovečil v kabinetu. Tako Kološ skozi fotografijo živi še danes,« je povedal Iztok Lačen, predsednik Kulturnega društva Fotoklub Murska Sobota.

 

Spominska razstava ob 100. obletnici rojstva

Na ploščadi Martina Luthra v Murski Soboti je na ogled ulična razstava fotografij »Murska Sobota skozi objektiv Jožeta Kološe - Kološa«. Fotograf bi letos jeseni praznoval stoti rojstni dan. V bogatem življenjskem opusu, ki ga je umetnik zapustil rodnemu kraju, so ohranjene stare podobe mestnih ulic, zgradb in življenja v Murski Soboti. Spominska razstava zajema fotografije iz 50., 60. in 70. let dvajsetega stoletja, iz stalne zbirke Pomurskega muzeja Murska Sobota, kjer je vsa njegova zapuščina hranjena v Kološevem kabinetu umetniške fotografije. Avtorica razstave je Tamara Andrejek, višja kustosinja v Pomurskem muzeju Murska Sobota.

 

Sicer je Pomurski muzej Murska Sobota letos pripravil tudi virtualno razstavo "Soboški pogledi: nekoč in danes",  ki prikazuje fotografije Murske Sobote, ki jih je Jože Kološa - Kološ posnel sredi prejšnjega stoletja, ter identični pogledi danes.

Virtualna razstava je objavljena na tej povezavi.