Tudi v naši občini vozijo PROSTOFERJI

Slika
pom

Tudi v naši občini vozi PROSTOFER

Župan Aleksander Jevšek je skupaj z direktorjem zavoda Zlata mreža Miho Bogatajem danes javnosti predstavil začetek trajnostnega prostovoljskega projekta PROSTOFER, projekta za mobilnost starejših, ki deluje že v več kot 40 občinah v Sloveniji – (Prostofer je skovanka iz besed »prostovoljni« in »šofer«)

Dogodek je sovpadal z mednarodnim dnevom starejših, ki ga obeležujemo danes, na katerega je spomnila predsednica Pokrajinske zveze upokojencev Vijola Bertalanič, ki se je skupaj s predsednico Društva upokojencev Murska Sobota Angelo Novak zahvalila županu in mestni občini za posluh za starejše in za podporo projektu Prostofer, ki bo starejšim v veliko pomoč.

 

Komu je namenjen PROSTOFER?

Prostofer je namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov itd.

 

Kako deluje projekt PROSTOFER?

Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz. Vozilo zagotavlja Mestna občina Murska Sobota, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje voznika in sopotnikov. Klicni center je za rezervacije prevozov na voljo vsak delovnik med 8.00 in 18.00, rezervacijo prevoza pa je treba najaviti vsaj 3 dni pred izvedbo storitve. Vozniki prostovoljci bodo prevoze opravljali od ponedeljka do petka med 8.00 in 16.00, izjemoma se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam.

 

Kdo je lahko PROSTOFER?

Prostovoljni šofer je lahko vsakdo, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vendar so prostoferji v resnici veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki – sopotnikom nesebično pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz vozila: pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo odnesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri vzpenjanju po stopnicah ... To so ljudje z velikim srcem, ki svojo humanost jemljejo kot samoumevno in častno dejanje.

 

Kako postati PROSTOFER v Mestni občini Murska Sobota?

Poziv za voznike prostovoljce je bil sicer objavljen v julijski številki Soboških novin.

Vozniki, ki želijo postati prostoferji, lahko to sporočijo na Mestno občino Murska Sobota na naslednji kontakt: tel.: 02 525 16 29 (mag. Rofina Bernjak), e-pošta: rofina.bernjak@murska-sobota.si