Želimo si, da bi spletna stran bila čim bolj prijazna uporabnikom. Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in prispevate k izboljšavam. Reševanje vprašalnika vam bo vzelo minuto ali dve časa: https://www.murska-sobota.si/obrazci/anketa-o-uporabi-spletne-strani

Teden ljubiteljske kulture v Murski Soboti

ponedeljek, 13. Maj 2019

Na današnji tiskovni konferenci so organizatorji - Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS) predstavili šesti vseslovenski Teden ljubiteljske kulture (TLK), ki se bo začel z nacionalnim odprtjem, 16. maja 2019 ob 19.30 v Gledališču Park Murska Sobota.

Z nacionalnim odprtjem kulturnega dogajanja v Murski Soboti se priključujemo praznovanju stote obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Kaj se bo dogajalo

V četrtek, 16. maja, bo v Murski Soboti ves dan potekalo razgibano kulturno dogajanje. Pred osrednjim večernim dogodkom »Sprehajalec ptic, plesni omnibus z živo glasbo« bodo potekali Mladinske plesne vizije in program prekmurskih društev Kultura za vsak čas. Teden ljubiteljske kulture 2019, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, letos v ospredje postavlja sodobni ples. Ambasador tedna je koreograf, režiser in plesalec Matjaž Farič, ki je s Festivalom Front@ Mursko Soboto postavil na svetovni plesni zemljevid. V Gledališču Park se bodo v četrtek ob 12. uri na Mladinskih plesnih vizijah najprej predstavile za regijsko tekmovanje izbrane plesne zasedbe.

Otvoritev s »Sprehajalcem ptic«

Otvoritveni dogodek bo plesna prireditev z živo glasbo, ki si je naslov »Sprehajalec ptic« sposodila pri mladem prekmurskem pesniku Denisu Škofiču. Plesni omnibus pripravljajo Plesna izba, Galerija plesa in Center plesa. Ta društva iz Maribora so najbolj uspešna društva na področju sodobnega plesa v severovzhodni Sloveniji. Prireditev bo povezoval plesalec in igralec Daniel Petković. Pred začetkom nacionalnega odprtja Tedna ljubiteljske kulture se bodo od 18.30 vrstili nastopi domačih prekmurskih kulturnih skupin pred Gledališčem Park. Kulturno dogajanje bodo popestrili orkester, godba, mažoretke ter tamburaška in folklorna skupina.

Opozoriti na pomen ljubiteljske kulture

Teden ljubiteljske kulture je predstavitev ustvarjalnosti posameznikov, skupin in društev, ki se jim med drugimi pridružijo tudi šole, vrtci in knjižnice. Teden opozarja širšo javnost na pomen, kakovost in množičnost ljubiteljske kulture. S tisoč dogodki po vsej Sloveniji in tudi v zamejstvu je na ogled postavljena ljubiteljska ustvarjalnost v sodobni družbi. Tudi letos sodelujemo s Tednom vseživljenjskega učenja s skupno akcijo Učenje in kultura z roko v roki. Združenje SAZAS ostaja glavni partner projekta in RTV SLO je letos ponovno glavni medijski pokrovitelj. Župan mestne občine dr. Aleksander Jevšek je v nagovoru ob Tednu ljubiteljske kulture zapisal: »V Prekmurju se radi vračamo h koreninam. Številna ljubiteljska kulturna društva in premnoge skupine ohranjajo običaje, tradicijo, narečja, našo bogato kulturno dediščino. Na teh trdnih temeljih danes mlade generacije gradijo in utirajo nove, sodobne smeri v kulturi.« In ob tem še dodal: »Vsem ustvarjalcem ljubiteljske kulture želim uspešno izvedbo Tedna ljubiteljske kulture in se jim iz srca zahvaljujem, da svoje veselje do ustvarjanja delijo z vsemi nami!«

 

Dokumenti: