Ta petek v mesto brez avtomobila!

ponedeljek, 11. September 2017

Mestna občina Murska Sobota prireja v petek 15. septembra v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, osnovnimi in srednjimi šolami ter številnimi organizacijami in društvi  »Dan brez avtomobila« v sklopu letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Slednji prinaša tudi trajne ukrepe na področju prometa. Tako bo odslej na Kocljevi ulici največja dovoljena hitrost 30 km/h, s čimer bo ta zelo živahna ulica v središču mesta bolj varna za vse udeležence.

»Združimo moči, delimo si prevoz« je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, eni najbolj razširjenih kampanj za trajnostno mobilnost v svetu. Z deljenjem prevoza zmanjšamo lastne transportne stroške in ogljični odtis, za nameček pa naša dnevna potovanja postanejo še zabaven družabni dogodek. Organiziranje deljenja prevoza je enostavno – pri tem nam lahko pomagajo številne aplikacije in spletne platforme – in ima izjemno pozitiven učinek na življenje v lokalni skupnosti. Študije so namreč pokazale, da vsak deljeni avto s cest in ulic spravi kar 15 zasebnih avtomobilov, s čimer v mestih ostane na voljo več prostora za pešce, kolesarje, javni prevoz in življenje na sploh.

Vpliv Evropskega tedna mobilnosti, ki poteka vsako leto od 16. do 22. septembra, se stalno povečuje tako v Evropi kot po svetu. Namen akcije je spodbuditi uprave evropskih mest, da uvedejo trajnostne ukrepe na področju prometa. Mestna občina Murska Sobota tako uvaja trajni ukrep spremenjenega prometnega režima na Kocljevi ulici v Murski Soboti, kjer bo odslej največja dovoljena hitrost 30 km/h. Kocljeva ulica v ožjem mestnem središču je namreč zaradi številnih prireditev na Trgu kulture, dobro obiskanih lokalov in trgovin pa tudi drsališča v zimskem času,  zelo živahna ulica. Zaradi zagotavljanja varnosti za vse obiskovalce te ulice uvajamo ukrep za zmanjšanje največje dovoljene hitrosti na tej ulici.

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti bosta na lokalni cesti Polana-Markišavci-Nemčavci namenu predana nova mostova, ki bosta bistveno prispevala k varnejši vožnji na tej cesti.