Želimo si, da bi spletna stran bila čim bolj prijazna uporabnikom. Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in prispevate k izboljšavam. Reševanje vprašalnika vam bo vzelo minuto ali dve časa: https://www.murska-sobota.si/obrazci/anketa-o-uporabi-spletne-strani

Spremljajte kakovost zraka v Murski Soboti!

četrtek, 13. Februar 2020

Predvsem v zimskem času so v zraku povišane koncentracije zdravju škodljivih prašnih delcev PM10 in PM2,5. 

V Mestni občini Murska Sobota smo se zato odločili, da bomo poleg dveh že vzpostavljenih merilnih naprav, vrednosti spremljali na več novih lokacijah in z implementacijo ter integracijo pametnih senzorjev, občane obveščali o povišanih vrednosti delcev. S tem želimo prebivalce opozoriti, da se naj v času povišanih vrednosti prašnih delcev ne zadržujejo na prostem, če to ni potrebno. Sistem omogoča samodejno obveščanje javnih inštitucij (vrtci, šole, domovi za starejše …) o povišanju koncentracije škodljivih prašnih delcev, kar se bo začelo izvajati že v prihodnjem mesecu.

Trenutno so na lokaciji mestne občine postavljeni trije senzorji in sicer v naselju Rakičan, na Cankarjevi ulici v Murski Soboti in nova merilna naprava na Bakovski ulici. Na tej povezavi lahko spremljate kakovost zraka v Murski Soboti v realnem času.

 

Vzpostavitev senzorike in platforme za zbiranje in posredovanje podatkov se je izvedla v sklopu projekta City Cooperation II, ki ga Razvojni center Murska Sobota izvaja v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Avstrija 2014 – 2020.