Spominski dan Mestne občine Murska Sobota

Slika
Spominski dan

Danes, 17. oktobra praznujemo spominski dan Mestne občine Murska Sobota. Do leta 1995 je bil to občinski praznik »velike« občine Murska Sobota, po odloku iz leta 1997 pa ta praznik obeležujemo kot spominski dan Mestne občine Murska Sobota.

Na ta dan se spominjamo zgodovinskih dogodkov iz težkih časov v drugi svetovni vojni, ki smo jih Slovenci preživljali pod tujimi zavojevalci, ki so želeli potujčiti naš narod. V Prekmurju so že leta 1941 v oktobru izgubili življenje prvi antifašistični borci. Pod streli okupatorja Štefan Kovač v Gančanih, z obešenjem soboškem gradu pa Štefan Cvetko in Ali Kardoš. Ponovno so v oktobru 1944 okupatorji začeli boj proti zavednim Prekmurcem in prav 17. oktobra napadli aktiviste OF v Murski Soboti, kjer je padel Juš Kramar, 21. oktobra pa umikajoča   partizana  Dane Šumenjak in Alojz Kosi na Vaneči. Po teh dogodkih se je začelo množično preganjanje zavednih Prekmurcev in Židov, ki so bili odpeljani v zapore in koncentracijska taborišča.

Sinoči je v počastitev prazniku v grajski dvorani potekala slovesnost, na kateri je slavnostni govornik Geza Farkaš, načelnik Upravne enote Murska Sobota, spomnil na prelomne zgodovinske trenutke v drugi svetovni vojni, ki jih s prazniki, kot je današnji, slovesno obeležujemo. Poudaril je pomen partizanskih borcev in njihovega boja za lastno državo, ki je komaj postala polnoletna.  V svojem govoru se je dotaknil tudi aktualnega političnega dogajanja v državi, predvsem varčevalnih ukrepov na račun javnega sektorja in srednjega sloja prebivalstva. Z besedami, da je  zgodovina človeštva sestavljena iz niza temnih in svetlih dogodkov, zato se je potrebno tudi ob spominu na tragične dogodke, z optimizmom zazreti v prihodnost, je Farkaš zaključil svoj govor in čestital zbranim ob prazniku.

V kulturnem programu so nastopili učenci Glasbene šole Murska Sobota z arijami iz Mozartovih oper, Gabriela Peurača Granfol pa je recitirala domoljubno poezijo.