Spominska slovesnost pred dnevom spomina na mrtve

petek, 27. Oktober 2017

Mestna občina Murska Sobota je danes v sodelovanju z mestno organizacijo Zveze borcev za vrednote NOB priredila žalno slovesnost pred dnevom spomina na mrtve na soboškem pokopališču.

Župan Jevšek je ob tej priložnosti povedal, da je pred nami praznik, ko se z mislimi in spomini vračamo k pokojnim svojcem, prijateljem in znancem. Hkrati pa so se prisotni  z današnjo slovesnostjo spomnili tudi vseh domačih in tujih vojakov, ki so svoj zadnji počitek našli na soboškem pokopališču.  »Zato se s hvaležnostjo priklanjamo spominu vseh tistih, ki so nam to omogočili, tudi s spoštljivim odnosom in urejanjem spominskih obeležij ter s spominskimi slovesnostmi, kakor je današnja. In to ne le predstavniki starejše generacije in veteranskih društev, naša odgovornost  je, da to spoštovanje in hvaležnost prenašamo na mlade rodove, v našo prihodnost,« je povedal župan.

S svojim sodelovanjem na slovesnosti so se padlim za svobodo poklonili tudi učenke in učenci Osnovne šole III Murska Sobota, ki so sodelovali v priložnostnem programu.

Župan je skupaj s predsednikom mestne organizacije Zveze borcev za vrednote NOB Damirom Domjanom ter predstavniki Policijskega veteranskega združenja Sever in Združenja veteranov vojne za Slovenijo položil vence pred obeležji padlim junakov v obeh vojnah. Venec je položil tudi na židovskem pokopališču ter prižgal svečo pri spomeniku posvečenemu sestreljenim zavezniškim pilotom na Kopališki ulici.