Spominska slovesnost ob dnevu zmage

četrtek, 9. Maj 2019

Na Trgu zmage je danes ob spomeniku osvoboditeljem potekala tradicionalna spominska slovesnost ob dnevu zmage. Spominu padlim so se poklonili župan dr. Aleksander Jevšek,  veleposlanik Ruske federacije, predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB, predstavniki veteranskih društev vojne za Slovenijo, predstavniki Društva Slovenija-Rusija in društva vojnih veteranov iz Moskve. Spominske slovesnosti so se udeležili tudi številni gostje iz Rusije, ki v tem času dopostujejo v Moravskih Toplicah.

Župan Jevšek je ob prazniku povedal: »Danes je deveti maj. Danes je dan zmage. Ta dan ni samo spomin, ampak tudi obeležje v opomin. Ponovno smo priča dvigu fašizma. Sprva potiho, sedaj vedno glasneje trka na naše meje. Bodeče žice med narodi, iskanje grešnih kozlov za prikrivanje lastnih neuspehov, pozivi k nasilju. Zdi se, kot, da se zgodovina želi ponavljati, kot, da se nismo nič naučili. Zato je naša dolžnost do herojev, ki so dali življenja za našo svobodo, da se dvignemo in jasno in glasno povemo NIKOLI VEČ. Da njihova smrt ni bila zaman.

Zato državljanke in državljani pozivam vas, da se upremo fašizmu in populizmu, da branimo mir in sožitje med narodi v Evropi in svetu, da branimo človekovo dostojanstvo za vsako ceno. Da nikoli več ne bomo rabili postavljati tovrstnih spomenikov, da mame ne bodo ostale brez sinov, žene brez možev in otroci brez očetov

Zbrane so nagovorili tudi veleposlanik Ruske federacije dr. Doku Zavgajev, ki se je zahvalil Republiki Sloveniji ter Mestni občini Murska Sobota, da zgledno skrbi za spomenike padlim partizanom in vojakom Rdeče armade. V imenu Združenja borcev za vrednote NOB Murska Sobota sta vnukinji predsednika Evgena Emrija prebrali zgodovino svoje družine, ki ima korenine v Rusiji. V imenu Društva Slovenija-Rusija je nagovor ob prazniku prebrala Nadja Ivanc Miloševič.

Delegacije so se spominu padlim s položitvijo vencev poklonile tudi na soboškem pokopališču.