Spominska slovesnost na židovskem pokopališču

Slika
pom

Na pobudo Judovske skupnosti v Sloveniji je danes, pred obletnico dneva, ko so iz soboške sinagoge 26. aprila 1944 v koncentracijsko taborišče Auschwitz Birkenau odpeljali predstavnike soboške judovske skupnosti, na Židovskem pokopališču potekala krajša spominska slovesnost.

Ob tej priložnosti sta župan dr. Aleksander Jevšek in veleposlanik Izraela Eyal Sela skupaj s predstavnicama družin preminulih pripadnikov judovske skupnosti, položila venec ob osrednjem spomeniku. Ob tem sta spomnila na grozote izpred 77 let, ko  večina predstavnikov judovske skupnosti, ki so bili odpeljani v taborišče nikoli več ni doživela razcveta pomladi v domačem kraju. Z današnjim pietetnim dejanjem so se zbrani spomnili vseh meščank in meščanov, ki počivajo na židovskem pokopališču in vseh, ki bi na njem počivali, pa so izgubili življenje v holokavstu.

Molitve za vse preminule  je izrekel rabin Judovske skupnosti Slovenije Ariel Haddad. 

Na nekoč številno judovsko skupnost v našem mestu nas danes spominja le ohranjen del Židovskega pokopališča, kjer je Mestna občina Murska Sobota leta 2015 preuredila spomenik z napisom,  ter leta 2014 postavljeno spominsko obeležje na Lendavski ulici. V središču mesta pa so od leta 2019 pred hišami soboških družin Berger, Hahn in Frim simbolično postavljeni tlakovci spomina, t.i. spotikavci. 

Veleposlanik Sela si je po končani slovesnosti v spremstvu župana na Slovenski ulici ogledal še ulično razstavo o življenju in delu arhitekta Lipóta Baumhorna in judovske skupnosti v Murski Soboti. Baumhorn je avtor šestindvajsetih sinagog, tudi žal leta 1954 porušene v našem mestu.

Razstava je nastala v sklopu projekta Rediscover, ki ga izvaja Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota. V okviru projekta se bosta v Murski Soboti poleg pričujoče razstave do konca maja izvedli še investicija v ograjo na židovskem pokopališču in predstavitev nekdanje soboške sinagoge z izkušnjo virtualne resničnosti.