Sodelovanje s francoskim mestom Firminy

sreda, 6. Junij 2018

Župan Jevšek je včeraj v svojem uradu sprejel župana francoskega mesta Firminy, Marca Petita, s katerim sta podpisala namero o sodelovanju obeh občin.

Župana sta s podpisom namere o sodelovanju zastavila pot skupnih projektov, predvsem na področju kulture, umetnosti in izobraževanja. Tako bo že to jesen na knjižnem sejmu v bližnjem St. Etiennu sodeloval naš pisatelj Dušan Šarotar, katerega roman Panorama je bil pred nedavnim preveden v francoščino. Šarotar bo ob tej priložnosti obiskal tudi šole in se pogovarjal s tamkajšnjimi učenci. Ob robu knjižnega sejma načrtujejo v Firminyju predstavitev tudi drugih pomurskih ustvarjalcev; razstave umetnikov in koncert Vlada Kreslina.

Do prvega srečanja obeh županov je prišlo minulo poletje, ko je župan Jevšek na povabilo častne konzulke Slovenije v Franciji Tatiane Rodica Dumas in pobudo slovenskega veleposlaništva v Parizu obiskal Firminy. Firminy je svetovno znan po imenitnih zgradbah enega največjih arhitektov 20. stoletja Le Corbusiera, ki so pod zaščito UNESCA. Pri Corbusieru je deloval naš arhitekt Feri Novak in prav v času županovega obiska je bila v Firminyju razstavljena Novakova znamenita delovna miza. O vplivu Corbusiera na dela Ferija Novaka je minulo leto na tamkajšnji univerzi predaval tudi umetnostni zgodovinar dr. Janez Balažic.

Francoska delegacija, v kateri sta bili poleg župana še mestna svetnica in predsednica odbora za kulturo Viviane Hivert in svetovalka za mednarodno sodelovanje Fanny Chevron si je pod strokovnim vodstvom dr. Janeza Balažica ogledala Novakove arhitekturne bisere v Soboti: občinsko zgradbo (nekdanji Delavski dom), vilo Vučak, spomenik posvečen 20. obletnici združitve Prekmurja z matično domovino,  Gledališče Park, zgradbo Osnovne šole 1 ter stanovanjske bloke na Ulici Štefana Kovača, s katerimi je Novak zasnoval urbanistični razvoj našega mesta.