Sobotni dopoldanski dogodki na soboški tržnici

Slika
Tržnica

Novost na soboški tržnici: Sobotni dopoldanski dogodki »Z vesi v varaš«

Soboška tržnica bo v naslednjih mesecih dobila popestritev ponudbe. Vsako drugo soboto med 8. in 12. uro na soboški tržnici živahno, bo na dogodkih s sloganom »Z vesi v varaš« na voljo obogatena ponudba  pridelkov in izdelkov lokalnih pridelovalcev in predelovalcev. 

S tem želimo oživiti sobotno dogajanje na mestni tržnici ter popestriti ponudbo, predvsem pa obiskovalcem  omogočiti, da kupujejo izdelke, ki so zrasli v lokalnem okolju. Gre za koncept pri katerem se zagotavlja čim krajša pot od kraja, kjer je pridelek zrasel do potrošnikove mize.

Pestra in raznolika lokalna ponudba

Tematske tržnice »Z vesi v varaš« bodo potekale v sklopu projekta CITIES2030, v katerem sodeluje Mestna občina Murska Sobota.  K sodelovanju na tematski tržnici bomo  povabili številne lokalne ponudnike s pestro in raznoliko ponudbo. 

Kdaj bo tržnica »Z vesi v varaš potekala«?

Na soboški tržnici se bodo do jeseni vsako drugo soboto z lokalnimi pridelki in izdelki predstavljali lokalni ponudniki

Tržnica bo potekala 14. maja, 28. maja, 11. junija, 25. junija, 9. julija, 20. avgusta, 10. septembra in 24. septembra, trajala pa bo od 8. do 12. ure.

Sredstva za tržnico prispeva tudi Evropska unija

Mestna občina Murska Sobota si prizadeva prispevati k varovanju in ohranjanju naravnih virov, da bodo ti na voljo tudi generacijam za nami. Poseben poudarek želijo nameniti varni, zdravi in trajnostni hrani. Zato je Mestna občina Murska Sobota v sodelovanju s 40 evropskimi partnerji, pristopila k projektu Cities2030, ki je sofinanciran s strani Evropske komisije v sklopu programa Obzorje2020.

V projektu želijo vzpostaviti učinkovit sistem prehrane mest in regij s povezano strukturo, osredotočeno na državljane. Potrošniki so v ospredju rešitev tudi v projektu Cities2030, v sklopu katerega si bo 41 evropskih partnerjev prizadevalo za preoblikovanje in prestrukturiranje načina proizvodnje, transporta in dobave ter recikliranja in ponovne uporabe hrane.

V Pomurju so si zadali okrepiti kratke dobavne verige

Vizija projekta Cities2030 je povezati kratke prehranske dobavne verige, potrošnike, strateške in industrijske partnerje, civilno družbo, perspektivna mlada in zrela podjetja, inovatorje, univerze in raziskovalne inštitucije iz različnih disciplin, ki se ukvarjajo s prehranskimi sistemi v mestih, vključno z znanostjo o hrani, družboslovjem in velikimi bazami podatkov.

Cities2030 bo aktiviral, pospešil, strukturiral in ustvaril devet vodilnih evropskih pilotnih mest in dve regiji ter vzpostavil ustrezno število političnih in živih laboratorijev, do 16. oktobra 2024 pa bo ob svetovnem dnevu hrane skupno vključenih že 50 pilotnih mest po celotni Evropski uniji.

Projekt sooblikuje in izvaja 500 akterjev na področju prehranjevalnih verig in sistemov iz 19 držav, ki spoštujejo odprt in participativni proces ter so oblikovani v političnih in živih laboratorijih. 

V Pomurju so si zadali okrepiti kratke dobavne verige, ki bodo našim občanom zagotavljale varno, zdravo in dostopno, predvsem pa svežo hrano lokalnega izvora.

Datoteka
MOMS-ZvesiVvaras.pdf
pdf (1.29 MB)