Soboško jezero vabi z raznoliko ponudbo

Slika
3 Soboško 2

S sprostitvijo ukrepov po epidemiji se ob Soboško jezero znova vrača dogajanje. Tudi letos je ob in na vodi na voljo več športnih aktivnosti, za katere bodo poskrbeli Surf in sup klub Pomurje ter Panexfun in KKK Rotoattivo. Gostinska terasa obratuje že nekaj časa, odprt je tudi že regijski promocijski center Expano.

Člane Surf in sup kluba Pomurje, več kot petdeset jih je že, združuje ljubezen do surfanja, supanja in jadranja, izvajajo pa tudi promocijo vodnih športov ter organizirajo srečanja, tekmovanja in dogodke v povezavi s surfanjem, supanjem in jadranjem, s čimer želijo prispevati k razvoju teh športov v Pomurju. Najdemo jih na južnem delu Soboškega jezera. Tam so si uredili prostore in izvajajo omenjene športne aktivnosti. Pri njih si je mogoče športno opremo tudi izposoditi oziroma najeti: ponujajo deske za surfanje in supanje, vesla ter vso dodatno opremo. Izbor te opreme sproti dopolnjujejo. Na voljo sta tudi pedolina, opremljena s štirimi sedeži in premično streho. »Spakirajte nahrbtnik, vanj vrzite prigrizek, brisačo in kopalke. Zapeljite se v slikovito naravo, kjer boste počivali ter se sončili in kopali,« vabijo na Soboško jezero. Ob primernem vetru radi zasedejo vodno gladino in z vetrom v jadrih plovil popestrijo dogajanje na »soboškem morju«.

Spoznavanje zabavnih športov in vodni športi

Številne zabavne športnorekreacijske aktivnosti ob jezeru ponuja tudi Panexfun v sodelovanju z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota. Preizkusite se lahko v archery tagu, varni igri z loki in puščicami s penasto konico, diskgolfu in footgolfu, igri, ki je podobna golfu, kjer pa žogico za golf zamenjata nogometna žoga in frizbi, ter v paintballu, zabavni igri z barvnimi kroglicami. Za vožnjo po jezeru si lahko izposodite kajak ali kanu. V sodelovanju s KKK Rotoattivo bodo poleti izvajali več aktivnosti. V začetku julija (natančneje od 6. do 10. julija) vabijo na Tabor Expano, ki bo ponudil več športnih dejavnosti (kajak, sup, kanu, jadranje, surfanje, paintball, archery tag, diskgolf). Na Soboškem jezeru bodo izvajali tečaje kajaka in kanuja za otroke, mladino in odrasle. V avgustu Panexfun in salon umetnosti in ustvarjalnosti Bella pripravljata dnevno srečanje, ki bo temeljilo na povezovanju različnih področij družbenega življenja in medgeneracijskega delovanja. Športne aktivnosti bodo v naravnem okolju povezali z ustvarjalnimi aktivnostmi, kot sta oblikovanje gline in spoznavanje osnov slikanja, ob tem si bodo pripravili »pajani krüj«, spekli krompir v žerjavici in še kaj.

Znova odprta vrata regijskega promocijskega centra Expano

Konec maja je obiskovalcem znova odprl vrata promocijski center Expano. Tako so za obiskovalce znova odprti interaktivni doživljajski park, TIC in trgovinica z regionalnimi izdelki. Gostinska terasa je odprta že nekaj časa, obratuje tudi notranjost gostilne. Iz mestne uprave sporočajo, da bodo na tem območju zaradi potreb, ki so se po nekaj časa uporabe tega prostora pojavile, dodali še nekaj izboljšav, kot so senčniki in druga urbana oprema. Obvestila o aktualnem dogajanju ob Soboškem jezeru, ki je povezano s sproščanjem ukrepov po epidemiji, objavljajo na spletni strani Expano.si.

Ksenija Glažar, Soboške novine, junij 2020