Soboški biciklin se širi v občini Puconci in Moravske Toplice

Slika
Soboski bicikln-pom

Z današnjo otvoritvijo Bike centra Moravske toplice pod okriljem tamkajšnjega Turistično-informacijskega centra, je bil namenu predan objekt, ki v svoj sistem za izposojo 30 različnih koles vključuje tudi sistem izposoje mestnih koles – Soboški biciklin.

Soboški biciklin je bil vzpostavljen  leta 2015, ko sta po skupnem dogovoru k projektu pristopila Mestna občina Murska Sobota in Blagovno trgovski center – BTC. Začeli smo z dvema postajama: eno pri Pošti v središču mesta, drugo trgovskem centru BTC,  na vsaki postaji je po pet navadnih koles.

V letih 2018/2019 se je v sodelovanju z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota preko projekta Interreg obstoječi sistem razširil na območju Mestne občine Murska Sobota s tremi novimi postajami in petnajst novimi kolesi:

  • Postaja Expano, Bakovska ulica 41 – 5 koles
  • Postaja RIS Dvorec Rakičan, Lendavska ulica 28, Rakičan  –5 koles
  • Postaja ŠRC Krog, Brodarska ulica 62, Krog  –5 koles

Od skupno 15 koles jih je 6 električnih, 9 koles je navadnih.

Posodobil se je tudi način izposoje, saj je bistveno bolj prijazen do uporabnika. Kolo se lahko enostavno najame preko spletnega portala soboskibiciklin.si

V letih 2019/2020 se je sistem razširil s tremi novimi postajami s 17 novimi kolesi (vzpostavljeno preko projekta LAS Goričko):

  • Občina Puconci (na naslovu: Puconci-Občina; Puconci 80) - nepokrito postajališče za izposojo 5 koles. Od skupno 5 koles sta 2 navadni in 3 električni.
  • Občina Moravske Toplice (na naslovu: Kranjčeva ulica 12) - nepokrito postajališče za izposojo 7 koles  (2 navadni in 5 električnih). Od skupno 7 koles sta 2 navadni in 5 električnih.
  • Mestna občina Murska Sobota (na naslovu: Slovenska ulica) - nepokrito postajališče za izposojo 5 koles  (3 navadnih in 2 električnih). Od skupno 5 koles so 3 navadni in 2 električni.

Danes Sistem Soboški biciklin obsega 8 postaj za avtomatizirano izposojo koles (kolesarnic) s pripadajočo opremo in skupno 42 kolesi. Od tega je 16 električnih koles in 26 navadnih koles.

Mestno kolo je tudi okoljski projekt saj spodbujamo nemotorizirano mobilnost občanov in drugih obiskovalcev in hkrati skrbimo za zdrav zrak v našem okolju. Mestna občina ob tem intenzivno širi in pripravlja cestno in prometno infrastrukturo na način, da bo vožnja s kolesi bolj varna, udobna in privlačna za kolesarje.