Slovesnost v spomin osvoboditeljem

sreda, 8. Maj 2019

Pred jutrišnjim dnevom zmage so se danes padlim vojakom v II. svetovni vojni poklonili predstavniki veleposlaništev Ukrajine, Gruzije in Azerbajdžana.

Veleposlanik Republike Ukrajine Mihajlo Brodovič, namestnik veleposlanika Azerbajdžana Rauf Namazov in namestnica veleposlanika  Gruzije Irina Iashagashvili so položili venec pri spomeniku zmage ter pri piramidi in grobovih vojakov Rdeče armade na soboškem pokopališču.

Ob tej priložnosti je zbrane pozdravil župan Jevšek in povedal, da je bila Murska Sobota osvobojena 3. aprila, sicer pa dan zmage praznujemo v Sloveniji jutri, 9. maja. Zahvalil se je predstavnikom držav, iz katerih so prihajali vojaki, ki so padli za našo svobodo in povedal, da v Murski Soboti s spoštovanjem ohranjamo spomin na njihovo veliko žrtev.  Zato smo v minulem letu skrbno  obnovili spomenik osvoboditeljem in Trg zmage, prav tako pa vzorno skrbimo za urejanje vojnih grobišč.

Veleposlanik  Ukrajine v Republiki Sloveniji Mihajlo Brodovič je povedal, da so naši dedje padli za svobodo, ki je bila izbojevana pred 74. leti s pomočjo zaveznikov, v Prekmurju s pomočjo vojakov Rdeče armade, ki so prihajali iz številnih republik takratne Sovjetske zveze. Poudaril je, da se grozote druge svetovne vojne, v kateri je življenje izgubilo milijone ljudi, ne bi smele nikoli ponoviti.