Slovesnost ob prazniku priključitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Slika
DSC_7679

Skupaj s Prekmurskim društvom generala Maistra je Mestna občina Murska Sobota včeraj pripravila slovesnost ob prazniku priključitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Slovesnost, ki je potekala pretežno v prekmurščini,  je potekala pred spomenikom, ki je bil lani, ob 100. obletnici postavljen vsem zaslužnim za priključitev.  

Župan Aleksander Jevšek je v pozdravnem nagovoru povedal, da sam sicer ne govori prekmursko, da pa se trudi biti župan, »ki razume« in poudaril, da je z lanskoletno vseslovensko obeležitvijo stoletnice priključitve Prekmurja ta praznik prišel v zavest vseh Slovencev, ne zgolj Prekmurcev. Zbrane je nagovorila tudi predsednica Zveze društev generala Maistra Lučka Lazarev Šerbec.

O prekmurščini je razmišljal slavnostni govornik, pisatelj Dušan Šarotar, Vladimir Vlaškalič pa je interpretiral literarno delo Štefana Kardoša in poezijo Jožefa Klekla starejšega. Svoj odnos in ljubezen do prekmurščine so z zbranimi delili znani Sobočan Jože Brunec,  Bogdan Lemut, sicer Primorec, ki se je prekmurščine naučil,  poznavalka prekmurske zgodovine dr. Klaudija Sedar, profesorica slovenščine Ana Sobočan in učenka OŠ Tišina Karen Kranjec. Nastopil je trio Večni problemi, ki ga sestavljajo Dejan Berden, Marjan Farič in Jana Rošker.

Objavljamo posnetek slovesnosti.