Slovesnost ob kulturnem prazniku

četrtek, 8. Februar 2018

V nabito polni dvorani Gledališča Park je včeraj potekala slovesnost ob kulturnem prazniku, na kateri je župan Aleksander Jevšek podelil priznanja za dosežke na področju kulture.

Denarno nagrado Mestne občine Murska Sobota za vrhunske dosežke na področju kulture sta prejela Štefan Celec in Štefan Kardoš, ki sta maja lani v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, na edinstven način predstavila usodo Prekmurcev, ki so se pred prvo svetovno vojno množično izseljevali v  Ameriko.

Plaketo Mestne občine Murska Sobota je prejelo Kulturno društvo Fotoklub Murska Sobota, ki že 20 let združuje izrazne fotografe iz Pomurju. 

Priznanje Mestne občine Murska Sobota za uspešno delo mladih ustvarjalcev na področju kulture je prejel Alen Nemec, magister profesor razrednega pouka, ki je našel svoj izraz v žanrski literaturi znanstvene fantastike. V slogu  funovske literature, ki so jo inspirirale svetovne uspešnice, kot so Igra prestolov, Gospodar prstanov  Hobbit in še katera, je zapisal svojo pripoved  Vstajenje mečevalca, ki jo je tudi sam izdal.

Slavnostna govornica je bila igralka Nataša Matjašec Rošker, prvakinja Drame SNG Maribor, sicer rojena Sobočanka, ki je svojemu nagovoru o umetnosti, dodala osebno noto, ko se je zahvalila svojim staršem, da so jo spodbujali na njeni življenjski poti ter svojemu mestu in pokrajini ter posameznikom, ki so jo ob tem navdihovali.

Na slovesnosti je nastopila glasbena skupina Tadej Toš & The band in predstavila »Rokezije«, uglasbljeno poezijo Franceta Prešerna.

Slovesnost in video portrete letošnjih nagrajencev je režirala Duša Škof.