Slovesnost ob dnevu zmage

sreda, 9. Maj 2018

Na obnovljenem  Trgu zmage je danes potekala tradicionalna spominska slovesnost ob dnevu zmage. Spominu na padle za našo svobodo v II. svetovni vojni so se poleg župana Jevška poklonili podpredsednik Vlade RS, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, veleposlanik Ruske federacije dr. Doku Zavgajev, podpredsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenija dr. Franc Križanič, predstavniki Društva Rusija Slovenija,  predstavniki moskovskega mestnega sveta borcev, predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB Murska Sobota, predstavniki veteranskih društev vojne za Slovenijo ter skupina otrok iz Moskve, ki letuje v zdravilišču Radenci.

Župan Jevšek je v svojem nagovoru izpostavil: »Trg zmage letos sije v novi, prenovljeni podobi. Prenova osrednjega mestnega trga je del obnove in ureditve mestnega središča, da Murska Sobota zasije in zaživi kot privlačna prestolnica Pomurja, središče ambiciozne in prodorne regije.

Medtem ko so bili takšni spomeniki ponekod po Evropi porušeni, jih tukaj obnavljamo. A pomembneje od tega, da zloščimo marmor, obnovimo konstrukcije, prenovimo napise in instalacije, je obnova naše zavesti: da nas znova povežejo vrednote, vklesane v beli marmor.

»Je čas gradnje in je čas rušenja« (Tone Partljič), Murska Sobota z največjim naložbenim ciklom v zadnjih desetletjih dokazuje, da je tukaj čas gradnje in ne čas rušenja. Čas sodelovanja in ne čas konfliktov. Čas razumevanja in ne čas prezira. S prenovo mesta, z njegovim povezovanjem v regijo in v svet, sporočamo, da je tukaj zmagal mir.«

Ruski veleposlanik se je v svojem nagovoru zahvalil Mestni občini Murska Sobota za ohranjanje spomina na vojake rdeče armade, ki so izgubili svoja življenja daleč od svoje domovine.

Slavnostni govornik mag. Dejan Židan je povedal: »Javna obeležja in spomeniki zelo jasno predstavljajo naš odnos do preteklih dogajanj in do ljudi, ki so v njih sodelovali.  73 let po koncu druge svetovne vojne je partizanska pesem ponarodela in partizanski pevski zbori polnijo trge, dvorane. Spomeniki krasijo grobove soborcev, napisi in grafike obujajo spomin na kruto preteklost. Arhitektura po naših mestih spominja na ustvarjalce naše zgodovine, ki so v dneh, ko je bilo vse postavljeno na tehtnico, dali od sebe prav vse.« In sklenil, da verjame, bo ta spomenik utrjeval in ohranjal prijateljske odnose med našima državama tudi v prihodnje.

V kulturnem programu je nastopil Soboški harmonikarski orkester z umetniškim vodjo Danijelom Matkovičem.

Delegacije so se spominu padlim poklonile tudi na soboškem pokopališču.