Slovesnost ob dnevu zmage

torek, 9. Maj 2017

Ob dnevu zmage na Trgu zmage potekala tradicionalna spominska slovesnost s polaganjem vencem. Spominu na padle padle za našo svobodo so se poleg župana Jevška poklonili veleposlanik Ruske federacije dr. Doku Zavgajev, predstavniki mestne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB, predstavniki Društva Rusija Slovenija,  predstavniki moskovskega mestnega sveta borcev in predstavniki veteranskih društev vojne za Slovenijo.

Župan Jevšek je v svojem nagovoru povedal, da sta bila »Pomurje in Slovenija skozi vso svojo zgodovino križišče kultur in stičišče imperijev. Ker smo majhni, smo razvili miselnost sprejemanja, sposobnost delati z razlikami in veščino ustvarjanja prijateljstev.

V svetu, polnem delitev, zato tudi danes ostajamo most. Med vzhodom in zahodom, med Evropo in Balkanom, med majhnimi in velikimi. To je naša kultura: ustvarjanje prijateljstva, gradnja razumevanja, povezovanje različnosti in ustvarjanje skupne koristi za vse.

Prva in najpomembnejša izmed teh skupnih koristi mora biti mir. Danes, v svetu globokih delitev, postaja ta velika vrednota krhka in ranljiva. Pot do miru naj nikoli več ne postane gromenje topov, ampak vedno spoštovanje, dialog in razumevanje.«

Ruski veleposlanik se je v svojem nagovoru zahvalil slovenskim oblastem in lokalnim skupnostim, ki širom Slovenije vzorno skrbijo za ohranjanje spomina na vojake rdeče armade, ki so izgubili svoja življenja daleč od svoje domovine.

Ob tej priložnosti je veleposlanik pred prireditvijo županu  podelil priznanje v imenu Ministrstva za obrambo Ruske federacije »za zasluge pri ovekovečenju spomina na padle branitelje domovine«. Župan je ob tem povedal, da je to priznanje izjemna čast in ga s ponosom sprejema v imenu vseh občank in občanov ter v imenu vseh nekdanjih vodstev občine in politikov, ki so skrbeli, da se je spomin na naše osvoboditelje prenašal iz roda v rod.