Slovesnost ob dnevu reformacije

torek, 30. Oktober 2018

V Gledališču Park so ponovno slovesno proslavili dan reformacije ter se ob tej priložnosti spomnili na njen pomen in njene pomembne dosežke.

Ta dan velja za verski praznik, a je hkrati tudi politični in kulturni, Slovencem je namreč reformacija dala knjižni jezik ter pomembno prispevala k nastanku in razvoju slovenskega naroda. Slavnostni govornik predsednik državnega zbora Dejan Židan se je spomnil protestantskih očetov slovenskega jezika, kot so Trubar, Dalmatin, Krelj in Bohorič. »Zaslužni so, da smo danes samostojni, suvereni ter da smemo in moramo sami odločati o tem, kako želimo živeti,« je povedal v nadaljevanju ter izpostavil, da je reformacijsko prepričanje, ki pravi, da je edina pot posameznikova osebna, notranja vera, brez posrednikov med človekom in Bogom, močno povzdignilo pomen človeka in njegove osebnosti, s tem pa tudi njegovih pravic in odgovornosti.

»Čeprav svet v naših očeh postaja vse bolj neusmiljen, zapleten, nepredvidljiv, kakor da se še nismo nikoli soočili s toliko neznankami, v resnici ni nič drugače kot takrat,« je v nagovoru povedal Židan, ki se sprašuje, kako naj razumemo etično sporočilo, ki so nam ga zapustila dela slovenske reformacije. »Reformacija nas uči o družbi, ki človeku omogoča dostojno življenje in razvija njegove potenciale, mu ji pomaga krepiti in uresničevati, pri tem pa zagotavlja varnost in enake možnosti za vse,« je še izpostavil in dodal, da nas reformacija uči o družbi, ki omogoča, da vsakdo življenje živi na svoj način, skladno z lastnimi željami in hotenji ter tako uresniči svoje cilje. »Prizadevati si moramo, da je svet, ki ga puščamo za seboj, boljši in lepši za vsakogar,« je zaključil Židan ter se evangeličanski cerkvi ob tem zahvalil za vse prispevke k razvoju naše družbe in skupnosti.

Z ureditvijo Luthrovega drevoreda postali del evropske mreže Luthrovih mest

Mestna občina Murska Sobota je za dolgoletno dobro sodelovanje od evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji prejela Trubarjevo plaketo ob 500. obletnici začetka reformacije, saj je s svojimi prizadevanji in ureditvijo Luthrovega drevoreda postala tudi del evropske mreže Luthrovih mest. Plaketo je prevzel župan Aleksander Jevšek in poudaril, da so drevored med cerkvijo in gradom uredili tudi zato, da bodo sprehajalci razmišljali zlasti o tem, kaj nam je reformacija dala. »Reformacija ni bila le dogodek, ampak je proces, ki traja še danes. V družbi si moramo namreč vsi prizadevati za izboljšanje vsakdanje stvarnosti ter za več strpnosti, solidarnosti, razumevanja in spoštovanja med ljudmi ne glede na njihovo versko, politično ali kakšno drugo prepričanje,« je na slovesnosti povedal častni škof Geza Erniša.

Jasmina Muhič, Soboške novine, november 2018