Regijski promocijski center EXPANO uradno odprt

petek, 12. April 2019
Danes je potekala uradna otvoritev Regijskega promocijskega centra Expano. Slavnostna govornika na prireditvi sta bili poleg župana, ki je pozdravil goste, še predsednik Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.
 
Številni gosti, ki so se zbrali na otvoritvi so se sprehodili skozi paviljon, ki je zasnovan kot Pomurje v malem in ga sestavljajo štirje glavni sklopi: razstava, turistično-informacijski center s trgovinico, gostilnica ter prostor namenjen poslovni rabi, kjer je vzpostavljena SPOT točka.
 
Paviljon bo od jutri, 13. aprila naprej odprt za javnost, žal pa so bili organizatorji zaradi slabega vremena primorani odpovedati pestro dogajanje ob odprtju pomladne sezone ob Soboškem jezeru.
 
Dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota se je zahvalil vsem, ki so pred štirimi leti imeli idejo in pogum, da ta čudoviti paviljon iz Milana pripeljejo v Mursko Soboto. Ob tem je povedal: »Expano je nedvomno naš največji projekt. Ne le zato, ker smo na obrežje Soboškega jezera postavili ta čudovit paviljon, ampak predvsem zato, ker nam vsem skupaj odpira povsem nove, trajnostne priložnosti za to, da Pomurje postavimo na zemljevid izjemnih turističnih destinacij. Ker lahko z njim bistveno dvignemo dodano vrednost našega turizma, da bodo naši turistični delavci bolje plačani, da se bodo naložbe v pomurski turizem obrestovale, da bodo novo ponudbo ustvarjali naši ljudje in da bo od turizma jutri bolje živelo več pomurskih družin.«
 
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Zdravko Počivalšek, ki je julija 2016 skupaj s takratnim predsednikom Vlade Republike Slovenije dr. Mirom Cerarjem Mestni občini Murska Sobota v upravljanje predal paviljon, ki je predstavljal Slovenijo v Milanu, je povedal:« Pri izbiri lokacije za ponovno postavitev slovenskega paviljona sem od vsega začetka dajal prednost vsebini in doprinosu, ki ga bo paviljon predstavljal za regijo, v katero bo umeščen. Murska Sobota je nedvomno imela jasno vizijo, kaj bo s tem objektom počela in lahko rečem, da je bila umestitev objekta sem ob Soboško jezero strateška investicija v Pomurje. Ne zgolj v obliki paviljona, ki ga občina lahko trajno uporablja, država je Pomurju za ponovno postavitev paviljona namenila tudi milijon evrov. Prepričan sem, da se bo ta investicija povrnila v obliki okrepljene gospodarske moči regije – torej skozi povečan obisk turistov in organizacijo poslovnih dejavnosti okoli paviljona."
 
Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan je povedal: »Kot domačin sem velikokrat tukaj. Zato sem lahko v živo opazoval ta napredek in to preobrazbo od industrijskega k zelenemu, od neurejenega k urejenemu, od zaprtega k odprtemu. Expano pooseblja vizijo mesta in regije. To je regijski projekt, pomemben za to, da z njim bolje predstavimo Pomurje, njegovo turistično ponudbo in naložbene priložnosti. Zato vidim Expano kot katalizator preobrazbe tega prostora, ki je še včeraj predstavljal neizkoriščeno in degradirano območje, pa tudi občine in Pomurja.«