Prva v nizu uličnih razstav

Slika
23 Judovske 1

Na Slovensko ulico 26. aprila prihaja razstava o življenju in delu Lipóta Baumhorna in judovski skupnosti v Murski Soboti, ki jo je zasnovala umetnostna zgodovinarka Agnes Ivett Oszko.

Agnes Ivett Oszko je umetnostna zgodovinarka, zaposlena v Madžarskem arhitekturnem muzeju in Dokumentacijskem centru spomeniškega varstva v Budimpešti. Že skoraj dve desetletji se ukvarja z raziskovanjem arhitekture 19. in 20. stoletja, s poudarkom na arhitekturi sinagog. »Najprej sem se začela ukvarjati z monumentalno sinagogo v Szegedu, ki je z verskega, družbenega in kulturnega vidika izjemno raznolika. Od tod pa do odločitve, da pod drobnogled vzamem vse sinagoge, ki jih je projektiral Lipót Baumhorn, vključno z murskosoboško, je bil samo še en večji korak. Skupno je načrtoval kar šestindvajset sinagog, kar ga postavlja v sam svetovni vrh! Doktorirala sem leta 2019, ravno z delom arhitekta sinagog Lipóta Baumhorna.« Lani je izšla tudi njena monografija o tem arhitektu.

 

Po naključju najdene risbe kot spodbuda

»Poleti 2018 sem raziskovala v arhivu judovske verske skupnosti v Szegedu. Med delom smo naleteli na dve škatli zloženih, poškodovanih risb, za katere smo ugotovili, da so gradbeni načrti sinagoge v Szegedu, narejeni med letoma 1900 in 1902. To so bile čudovite risbe s podrobnim prikazom, narisane z ogljem in grafitom, ki so bile skrite skoraj štirideset let oziroma od rekonstrukcije v osemdesetih letih 20. stoletja. Zamisel o razstavi se je porodila vodji arhiva Veri Ábrahám in zgodovinarki dr. Dóri Pataricza, ki v okviru razstave opravlja naloge asistentke kustosa. Judovska verska skupnost je ob pomoči razpisnih virov obnovila dragocene dokumente in obredne tekstilije iz leta 1903, izdelane posebej za odprtje sinagoge. Projektu sem se pridružila kot kuratorka ter pripravila koncept in načrt izvedljivosti razstave, in to s podporo Madžarskega arhitekturnega muzeja in Dokumentacijskega centra spomeniškega varstva. Tako trenutno poteka niz razstav, na katerih predstavljamo bogato življenjsko delo Lipóta Baumhorna in sinagogo v Szegedu, ki velja za četrto največjo sinagogo v Evropi. Potujoče razstave so namenjene zlasti mestom, v katerih stoji ali je v preteklosti stala sinagoga, ki jo je zasnoval Baumhorn. Predstavili smo se že v Szegedu in Timişoari, naša tretja postaja je Murska Sobota, kjer bo razstava na ogled od 26. aprila. Naš partner je ZKTŠ Murska Sobota. Z razstavo želimo izkazati spoštovanje tudi judovski skupnosti v Murski Soboti, ki je to sinagogo zgradila, saj je imela v gospodarski, družbeni in kulturni zgodovini mesta izjemno pomembno vlogo. Strokovno pomoč pri predstavitvi murskosoboške in prekmurske judovske skupnosti so nam nudili sodelavci Pomurskega muzeja.«

 

Neodkriti potencial judovske kulturne dediščine

V razstavo, ki približa zgodovino judovske skupnosti in pomembna življenjska dela arhitekta Baumhorna, je vključena tudi tridimenzionalna rekonstrukcija nekdanje murskosoboške sinagoge. »Celostna podoba razstave temelji na modro-zlati barvni kombinaciji sinagoge v Szegedu z uporabo rastlinskih motivov, ki jih je videti na poslikavi njene notranjosti. Posebno skupino razstave predstavljajo tridimenzionalne rekonstrukcije, ki jih je v okviru svoje magistrske naloge pripravila Anna Neuhauser, študentka arhitekture na Dunaju, in ki omogočajo virtualni sprehod po nekdanji sinagogi. Tako lahko občinstvo ob pomoči barvnih slik notranjosti stavbo spozna v vsem njenem nekdanjem sijaju.«

Razstavo v Murski Soboti bo omogočil projekt Rediscover, ki se od junija 2018 do maja 2021 izvaja v okviru programa Interreg Podonavje 2014–2020. Krovni cilj projekta je graditi na trenutno neodkritem potencialu judovske kulturne dediščine destinacij, z namenom razvoja sodobnih turističnih rešitev, ki bodo prispevale k prepoznavnosti, dostopnosti in trajnosti. V okviru projekta se bosta v Murski Soboti poleg pričujoče razstave do konca maja izvedli še investicija v ograjo na judovskem pokopališču v Murski Soboti in predstavitev nekdanje sinagoge v Murski Soboti z izkušnjo virtualne resničnosti.

 

Soboške novine, april 2021