Prizadevanja za krepitev sodelovanja pomurskih z japonskimi podjetji

ponedeljek, 25. November 2019

Župan Jevšek se je minuli teden na povabilo Yukia Morija mudil na Japonskem. Zakonca Yukio in Keiko Mori sta velika prijatelja Slovenije, še posebej pri srcu jima je Murska Sobota, kamor se zmeraj znova rada vračata in sta tudi naša "občasna občana". Preko svojega podjetja Ranet na Japonsko uvažata vina priznanih slovenskih vinarjev, tudi pomurskih, pred kratkim pa je Mori v Murski Soboti postal soustanovitelj inženirskega podjetja Matt JP d.o.o., za katerega želi, da postane vez med japonskimi in slovenskimi podjetji.

Poleg župana Murske Sobote sta bila v slovenski delegaciji tudi priznani slovenski vinar Stojan Ščurek iz Brd, katerega vina strežejo v nekaterih priznanih restavracijah na Japonskem ter mlad podjetnik iz Murske Sobote Timi Gomboc, ki je že vzpostavil stike z nekaterimi japonskimi inženirskimi podjetji.

Župan Jevšek se je v sklopu obiska sestal z županoma mesta Shima City in Iwaki ter nekaterimi gospodarstveniki, z željo, da prijateljstvo nadgradimo tudi s sodelovanjem na drugih področjih. Mesto Iwaki je znano po termah, ki so nastale zaradi izrabe geotermalne energije. Župan je v Iwakiju obiskal tudi zasebno podjetje, ki se ukvarja z dnevnimi centri za starostnike in se seznanil s primeri dobrih praks na tem področju, ki jih uspešno izvajajo na Japonskem. 

Delegacijo je sprejela tudi veleposlanica Republike Slovenije na Japonskem dr. Ana Petrič Polak, ki je županu zagotovila podporo pri prizadevanjih za krepitev sodelovanja pomurskih z japonskimi podjetji. Predstavila je tudi priprave na olimpijske igre, ki bodo potekale prihodnje poletje v Tokiu. Ob tej priložnosti bo vzpostavljena tudi »slovenska hiša«, v kateri bodo imeli možnost predstavitve tudi slovenski podjetniki.