Predstava mladih o aktualnih temah

torek, 18. Julij 2017

Mestna občina Murska Sobota je letos že šestič  sodelovala v  mednarodnem gledališko-plesnem projektu, ki ga organizirajo v našem pobratenem mestu Ingolstadt. Dobre tri tedne so se mladi učili in družili v Ingolstadtu, zadnji teden pa so preživeli v Murski Soboti, kjer so v soboto, 15. julija v sklopu praznovanja občinskega praznika s predstavo nastopili tudi v Gledališču Park.

V letošnji predstavi, ki je nosila naslov HOTSPOT sta sodelovala dva dijaka iz Gimnazije in en dijak iz Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota. Predstava, v kateri so naši dijaki nastopili skupaj z mladimi iz ingolstadtskih šol ter vrstniki pobratenih mest Ingolstadta (madžarskega Györa, poljskega mesta Opole, italijanske Cararre in srbskega Kragujevca)  kot del gledališkega ansambla, je temeljila predvsem na gibanju, ritmu in plesu.

Predstava HotSpot je obravnavala mladinske teme: vrhunski šport, generacija pametnih telefonov in mobing. Na odru je v gibno-plesni predstavi 70 mladih nazorno tematiziralo, kako mladi včasih pretiravajo v želji po doseganju vrhunskih športnih rezultatov in se pogosto poslužujejo tudi nepoštenih metod. Naslednja tema je bila življenje v času sodobne komunikacijske tehnologije, ki mlade postopoma spreminja v »mobi-zombije«, saj so nekateri skoraj že odvisni od  mobitelov.  Sledila je še ena aktualna tema: izključevanje in mobing med vrstniki, zaradi drugačnosti, ki je žal tudi zelo pogost pojav med mladimi.

Projekt, kjer vsako leto sodelujejo mladi iz različnih socialnih okolij, različnih narodov in kultur, iz različnih šol ter mladi s posebnimi potrebami in je zasnovan na integraciji je zato izredno pomemben za mlade. S svojim nastopom so mladi namreč sami opozorili na to, da so sami prihodnost in da si jo želijo drug z drugim v roki.

Mladi iz Ingolstadta in njegovih partnerskih mest so poleg predstave, ki so jo uprizorili v Murski Soboti del svojega prostega časa izkoristili za obisk drugig krajev v Pomurju, med drugim so obiskali Otok ljubezni v Ižakovcih, se povzpeli na stolp Vinarium v Lendavi, se kopali v Moravskih Toplicah ter se odpravili na enodnevni izlet v Ljubljano. 

Posnetek predstave - avtor: Gimnazija Murska Sobota