Želimo si, da bi spletna stran bila čim bolj prijazna uporabnikom. Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in prispevate k izboljšavam. Reševanje vprašalnika vam bo vzelo minuto ali dve časa: https://www.murska-sobota.si/obrazci/anketa-o-uporabi-spletne-strani

Praznovanje kulturnega praznika v Ingolstadtu

ponedeljek, 17. Februar 2020

Minuli konec tedna  se je župan Jevšek na povabilo slovenskega društva Lastovka, ki že več kot štiri desetletja deluje v našem pobratenem mestu nemškem mestu Ingolstadt, udeležil slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku. Dogodka so se udeležili številni člani Lastovke, zdomci iz vseh krajev Slovenije, ki so v Ingolstadt in okolico odšli v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, v želji, da si z delom v tovarni avtomobilov Audi zagotovijo lepšo prihodnost. Slovesnost je bila prežeta z domoljubnimi čustvi, v kulturnem programu so nastopili Pevska skupina Korona iz Radovljice in otroci, ki obiskujejo dopolnilni pouk slovenskega jezika.  Po proslavi je za zabavo poskrbel ansambel Skok iz Slovenije.

Predsednik društva Lastovka Franc Fabian je predstavil aktivnosti društva, ki veliko pozornost posveča najmlajšim, tretji generaciji Slovencev, ki se z veseljem učijo slovenščine in spoznavajo slovensko kulturo in zgodovino. Slovesnosti se je udeležili tudi nadžupan mesta Ingolstadt dr. Christian Lösl, ki je povedal, da v Ingolstadtu živeči Slovenci s svojo kulturo, bogatijo tudi življenje njihovega mesta. 

Župan Jevšek se je zahvalil članom društva za njihovo ohranjanje slovenskega jezika in kulture in jim zagotovil podporo mestne občine tudi v prihodnje. Izpostavil je 100-letnico priključitve Prekmurja Sloveniji, ki smo jo obeleževali minulo leto in povedal, da brez ohranjanja slovenstva tega velikega jubileja ne bi praznovali.  Izpostavil je odlično sodelovanje na področju kulture in umetnosti z mestom Ingolstadt, v mesecu aprilu bomo namreč v naši galeriji gostili razstavo umetnikov iz Ingolstadta,  prav tako pa bodo mladi iz Murske Sobote letos ponovno sodelovali v mladinskem gledališko-plesnem projektu. Predstavnikom mesta Ingolstadt se je zahvalil za podporo našemu društvu Lastovka, njenim članom pa zaželel nadaljnje uspešno delo pri ohranjanju slovenskega jezika in kulture v našem pobratenem mestu.