Poklon padlim vojakom na Trgu zmage

torek, 8. Maj 2018

Na Trgu zmage so se padlim vojakom v II. svetovni vojni poklonili predstavniki veleposlaništev Ukrajine in Gruzije.

Župan Jevšek je povedal, da sredi Murske Sobote v čast osvoboditeljem Prekmurja – partizanom in vojakom Rdeče armade, stoji mogočen spomenik, ki je bil postavljen avgusta leta 1945. Poudaril je, da je občina sredi celovite prenove osrednjega trga v našem mestu - Trga zmage: »Nekateri spomenike rušijo, mi jih obnavljamo.«

Veleposlanik Ukrajine Mihajlo Brodovič je v svojem nagovoru ob tej priložnosti spomnil na strahotne razsežnosti II. svetovne vojne, v kateri je življenje izgubilo na milijone ljudi, med njimi tudi številni njihovi rojaki, ki so prišli osvobodit Prekmurje in so svoje zadnje počivališče našli na soboškem pokopališču. 

Polg veleposlanika Ukrajine je venec položila tudi namestnica veleposlanika Gruzije Irina Iljašagašvili ter predstavniki delegacije lokalnih oblasti iz ukrajinske pokrajine Zakarpatija, ki se mudijo na delovnem obisku v Sloveniji.

Osrednja slovesnost ob dnevu zmage v Murski Soboti bo sicer jutri ob 10.00 na Trgu zmage, ko se bodo padlim vojakom poleg podpredsednika Vlade RS mag. Dejana Židana in župana Mestne občine Murska Sobota poklonili predstavniki veleposlaništva Ruske federacije, predstavniki Društva Slovenija - Rusija, predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB in predstavniki veteranskih društev vojne za Slovenijo.