Želimo si, da bi spletna stran bila čim bolj prijazna uporabnikom. Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in prispevate k izboljšavam. Reševanje vprašalnika vam bo vzelo minuto ali dve časa: https://www.murska-sobota.si/obrazci/anketa-o-uporabi-spletne-strani

Po Murski Soboti bo odmevala harmonika

ponedeljek, 6. Maj 2019

O delovanju Društva harmonikarjev Murska Sobota, ki z različnimi oblikami muziciranja v naš prostor vnaša nov glasbeni okus, smo se pogovarjali s predsednikom organizacijskega odbora Boštjanom Bašo.

Društvo namreč maja čaka odmevna mednarodna prireditev PannoniAccordion, ki bo Mursko Soboto znova postavila na svetovni glasbeni zemljevid. Udeležili se je bodo tekmovalci iz vsaj desetih držav.

Se še spominjate začetkov? Kaj vas je povezalo in združilo v društvo?

Svoj čas je današnji ravnatelj Glasbene šole Beltinci Matej Zavec vodil harmonikarski orkester, ki se je udeleževal priznanih tekmovanj doma in v tujini. Vsako srečanje je za člane orkestra bilo posebno doživetje, ki ostane v spominu za vse življenje. Tako se je porodila ideja, da bi doživetja in občutke lahko delili tudi v domačem kraju. Okoliškim ljudem ter vsem drugim navdušencem bi harmoniko lahko predstavili v vsej luči, ki jo premore. Leta 2005 sta Matej Zavec in Dejan Prasl ustanovila Društvo harmonikarjev Murska Sobota in še istega leta organizirala uradno mednarodno tekmovanje harmonikarjev, ki je prva leta potekalo v Moravskih Toplicah. Pozneje smo tekmovanje preselili v Beltince, kjer pa je leta 2017 zaradi finančnih težav društva odpadlo. Preden bi se dokončno odpovedali organizaciji dogodka in društvu nasploh, sem prišel na zamisel, da kot vodja organizacijskega odbora prevzamem to odgovornost, seveda ob podpori članov društva. Prišli smo do sklepa, da bi bilo dobro tekmovanje preseliti v Mursko Soboto in vsaj še enkrat poskusiti na novi lokaciji, z novimi, drznejšimi idejami in velikimi cilji. Ob posluhu Mestne občine Murska Sobota in predanosti članov društva nam je to uspelo več kot odlično.

Kaj vas v društvu poleg ljubezni do harmonike še druži? Koliko članov imate? Verjetno se vsi člani s tem ukvarjate ljubiteljsko.

Ljubezen do harmonike in dobre, kakovostne glasbe nas je povezala in združila. Držimo se načela »vsi za enega, eden za vse« in ravno zaradi tega se je društvo ohranilo vse do danes. Radi se družimo. Ko smo skupaj, ne manjka smeha in pozitivne energije, čas pa kot po navadi prehitro mine. Trenutno ima društvo petnajst članov. Večina nas harmoniko tudi poučuje, spet drugi jo igrajo ljubiteljsko.

Katere skladbe prevladujejo? So bolj zabavnega žanra ali imate tudi izvirne avtorske skladbe?

V društvu smo odprti za vse zvrsti glasbe, pomembno je le, da je glasba kakovostna in da se tako izvaja tudi v živo. Program vedno prilagodimo dogodku, po potrebi kako priredbo tudi sestavimo. Tekmovanje PannoniAccordion je edinstveno zaradi tega, ker lahko tekmovalci tekmujejo v klasični, zabavni in narodno-zabavni glasbi.

 

Kako bi predstavili harmoniko oziroma kako postati dober harmonikar?

Dobro vprašanje. Dober harmonikar ali akordeonist mora imeti jeklene živce in močno hrbtenico, če stvar obrnem malo na šalo. Pot je gotovo prava, če pri delu prevladata veselje in predanost, učenje pa te mora izpopolnjevati in osrečevati. Najpomembnejše je, da vse to prenašaš oziroma deliš tudi z drugimi.

Med izjemno pomembno dejavnost štejemo vsakoletno mednarodno srečanje harmonikarjev, ki ste ga že omenili in ki od lani poteka v Murski Soboti. Kaj pripravljate letos?

Res je. Tekmovanje od lani poteka v Murski Soboti in upamo, da bo tako tudi ostalo, saj vemo, da je župan Aleksander Jevšek velik ljubitelj kulture nasploh in se zaveda, da kultura ne nazadnje prispeva h kakovosti bivanja ter ugledu mesta doma in širše. Lansko leto se je izkazalo, da je dogodek vreden vsakega truda. Ker v to verjame tudi občina, je poleg našega društva soorganizator dogodka PannoniAccordion. Letos računamo na obisk tekmovalcev iz vsaj desetih držav, ki jih bo ocenjevala žirija, sestavljena iz priznanih in uglednih profesorjev harmonike iz domovine in sveta. V sredo, 8. maja, bo tekmovanje potekalo čez dan, zvečer bomo začetek tekmovanja obeležili s koncertom klasične glasbe na harmoniki v evangeličanski cerkvi. Koncertiral bo predsednik svetovnega združenja harmonikarjev Mirco Patarini. V četrtek, 9. maja, bo tekmovanje ponovno čez dan, zvečer med 18. in 19. uro bo v evangeličanski cerkvi sledila podelitev nagrad najboljšim. Ob 20. uri bosta koncert pod kostanji pri Zvezdi in druženje ob zvokih harmonike pozno v noč. V petek, 10. maja, bo čez dan tekmovanje, zvečer ob 19.30 bo na sporedu koncert svetovno priznanega jazzista Simoneja Zanchinija s kvartetom v Gledališču Park. Po koncertu bo sledilo druženje pod kostanji pri Zvezdi ob zvokih harmonike. V soboto, 11. maja, bo med dnevom ponovno potekalo tekmovanje, zvečer ob 18. uri pa bo podelitev nagrad pod kostanji pri Zvezdi, po njej še koncert priznanega narodno-zabavnega ansambla Štumperger, ki sodeluje s priznanimi glasbeniki, kot je denimo Alfi Nipič. To bo tudi zaključek dogodka v Murski Soboti. Dogodek si lahko ogleda vsak in je vključno z vsemi koncerti brezplačen.

Kakšna je vizija razvoja?

Vizija razvoja temelji na ohranjanju ugleda harmonike v tem prostoru. Želimo si, da Murska Sobota postane prepoznavna po tem instrumentu. Letos se bo v mestu že drugič odvilo mednarodno tekmovanje harmonikarjev, ki se ga udeležujejo tekmovalci in svetovno priznani umetniki. Radi bi, da Murska Sobota postane zbirališče priznanih umetnikov in drugih ljubiteljev zvokov harmonike od vsepovsod. Ker pa že zdaj velja, da je Murska Sobota nedvomno harmoniki prijazno mesto, se je vredno truditi.

Aleksandra Grah, Soboške novine april 2019