PGD Murska Sobota: Na poti novih dimenzij

ponedeljek, 25. Januar 2021

Gasilska enota vsako leto opravi več kot 150 intervencij.

Začenjamo z rubriko predstavitve vseh dvanajstih gasilskih društev v Mestni občini Murska Sobota. Najprej je na vrsti osrednje društvo, ki v občini na leto opravi več kot 85 odstotkov vseh intervencij. Bogata zgodovina gasilstva v Murski Soboti se je začela pisati leta 1882, ko je bilo ustanovljeno tretje požarno društvo v Prekmurju. Vse do danes predstavlja steber posredovanja ob večjih nesrečah v severovzhodni Sloveniji.

 

Široko področje delovanja

Danes je operativna enota ena od štirih, ki ima s podpisano pogodbo Uprave RS za zaščito in reševanje status gasilske enote širšega pomena za posredovanje ob nesrečah v cestnem prometu, v cestnem predoru, z nevarnimi snovmi ter na in pod vodo. Gasilska enota širšega pomena ima ta status od leta 1994 ter pokriva območje Mestne občine Murska Sobota, celotno Goričko, Ravensko in del Dolinskega v Prekmurju. Murskosoboški gasilci posredujejo tudi ob nesrečah na pomurski avtocesti, in sicer od predora Cenkova do mejnega prehoda Dolga vas. Po kategorizaciji Gasilske zveze Slovenije je PGD Murska Sobota društvo pete kategorije s poklicnim jedrom. Za lažje premagovanje finančnega bremena pri financiranju operativnega poklicnega jedra, ki trenutno šteje šest članov in tvori stalno pripravljenost ter izvaja glavnine intervencij, preostalo pa dopolnjujejo z 32 usposobljenimi prostovoljnimi gasilci.

 

Krepitev članstva in tekmovanja

Društvo je v zadnjih letih naredilo pomemben korak na področju krepitve članstva, saj jih je trenutno v društvu že 112. Zelo veseli so zlasti vse večjega vključevanja mladih v gasilske vrste, navdih za delo pa črpajo tudi iz izkušenj veteranov. Od pionirskih in mladinskih do članskih enot A in B dosegajo vrhunske tekmovalne rezultate. Uspehe so opazili tudi v lokalni skupnosti, saj so bile enote mladih PGD Murska Sobota lani razglašene za naj prostovoljno društvo v letu 2019 v mestni občini.

 

Vozni park pomemben dejavnik

PGD Murska Sobota trenutno razpolaga z osmimi gasilskimi vozili. Zadnjo večjo tehnološko posodobitev so doživeli leta 2015, ko so v okviru vseslovenskih Dnevov zaščite in reševanja, ki so potekali v Murski Soboti, namenu predali kar štiri gasilska vozila – hitro tehnično reševalno vozilo (HTRV-1), za prevoz moštva (GVM-1) in orodno za zaščito dihal (OVD), za povrh pa še 42-metrsko hidravlično avtolestev s pregibnim letvenikom in platformo (ALK-42). Skupna vrednost omenjenih pridobitev je bila več kot 1,1 milijona evrov. Ker se vozila z leti starajo, zaradi števila intervencij pa so tudi izrabljena, predsednik Dejvid Rakar pravi, da bodo v prihodnjih petih letih morali zamenjati kar pet vozil. »V lanskem letu smo skupaj z Mestno občino Murska Sobota in gasilsko zvezo mestne občine pristopili k projektu zamenjave tehničnega reševalnega vozila (TRV 2D) v skupni vrednosti 400 tisoč evrov, ki bo dobavljeno prihodnje leto,« je povedal.

 

Obnova gasilskega doma

Da bi še izboljšali posredovanja, želijo povečati število članov v poklicnem jedru oziroma število zaposlenih v servisni delavnici. Želijo si tudi obnove gasilskega doma in garaž, saj po prepričanju predsednika delo v prostorih ne bo več dolgo zagotavljalo normalnih pogojev dela – tako za zaposlene kot za preostale člane društva in lokalne skupnosti. »Želje članov društva so, da bi pristojni spoznali, da si tudi murskosoboški gasilci zaslužijo primernejše in sodobnejše prostore za opravljanje gasilskega poslanstva. Ker bo društvo leta 2022 praznovalo 140 let delovanja, bi bilo najlepše darilo za vse obnovljen gasilski dom,« je zaključil Dejvid Rakar.

 

Geza Grabar, Soboške novine, januar 2021