Otvoritev Evropske prestolnice kulture 2012 v Murski Soboti

Danes je v prostorih Mestne občine Murska Sobota potekala novinarska konferenca, na kateri so župan Anton Štihec in predstavniki Zavoda za kulturo, turizem in šport  Murska Sobota, ki bo imel vlogo producenta prireditve, predstavili OTVORITVENO SLOVESNOST Evropske prestolnice kulture MARIBOR 2012 - PARTNERSKO MESTO MURSKA SOBOTA.

Otvoritvena slovesnost bo 4. februarja 2012 v Gledališču Park v Murski Soboti. V dvanajstih video portretih bodo predstavljeni nosilci 20 projektov, ki jih bo v letu 2012 moč videti, slišati in doživeti na različnih prizoriščih v našem mestu.

Več o jutrišnjem dogodku  je povedala režiserka slavnostne otvoritve Duša Škof: »Slovesnost bo okviril nastop Simboličnega orkestra. Gre za enega najzanimivejših sodobnih glasbenih fenomenov v slovenskem prostoru, ki se je prvič pojavil leta 2003. Ustanovil ga je Bojan Cvetrežnik, takratni član mednarodno uspešne zasedbe Terrafolk. Orkester sestavljajo vrhunski klasični izvajalci in skladatelji, ki gojijo radovednost do raznolikega bogastva človeškega glasbenega izraza. Simbolični orkester izvaja evropsko glasbo brez zgodovinskih, geografskih in ideoloških predsodkov. Tako se v njihovih skladbah na izviren, duhovit in navdihujoč način srečuje klasična glasba s tradicionalno, preteklost s sedanjostjo, jug s severom in vzhod z zahodom. 

Na slovesnosti v Murski Soboti bo izveden glasbeni projekt katerega umetniška vodja sta Bojan Cvetrežnik in Klemen Bračko.  Ob godalih bosta prav za našo slovesnost v orkester vključena še vrhunska solista oboistka Eva Jurgec in tubist Luka Einfalt. Simbolični orkester bo na odru Gledališča Park prvič izvedel nekaj skladb, ki so bile ustvarjene prav za to priložnost. »

V sklepnem delu slovesnosti  bodo podeljene tudi nagrade Mestne občine  Murska Sobota ustvarjalcem na področju kulture. 

V letu 2012 se bo v Murski Soboti zgodilo 20 koproducentskih projektov. Projekt Tü mo – slovanska poselitev Prekmurja se je financiral v letu 2011, vendar je razstava na ogled še v letu 2012 in sicer do konca maja v Pomurskem muzeju Murska Sobota.

Pregled koproducentskih projektov v letih 2010-2012 z višino odobrenega sofinanciranja objavljamo v priponki.

Župan Anton Štihec  je v zvezi z sredstvi, ki se zagotavljajo v proračunu Mestne občine Murska Sobota za delovanje Zavoda Maribor 2012 in mrežnih ter skupnih projektov povedal: »Sredstva namenjena kulturi in kulturnim programov so se v času trajanja EPK 2012 v Mestni občini Murska Sobota izdatno povečala. Saj mesto poleg koprodukcij na lokalni ravni namenja še sredstva Zavodu Maribor 2012 ter izvedbi mrežnih in skupnih projektov, ki se bodo prav tako delno odvijali v Murski Soboti. Če omenimo samo nekaj projektov poleg seveda otvoritvenih slovesnosti: Glasba brez meja, Uf industrija, Kultura na dlani, Delavnice luksuz produkcije, Harmonije, Literatura na cesti, ŽnD, itd.«

Po letu 2012 nam bo torej ostala čudovita gledališka dvorana, ki smo si jo obnovili sami izven finančne podpore EPK 2012. Ostali bodo programi, ki se bodo kakovostno dvignili na višjo raven, ostale bodo knjige, glasba, likovna in kiparska dela in ostal bo naziv Evropske prestolnice kulture, ki pa je prestižna referenca in je ne more imeti vsak.«