Obisk slovenskega društva Lastovka

Slika
Lastovka 2024

Župan Damjan Anželj se je minuli konec tedna udeležil praznovanja kulturnega praznika, ki ga je v našem pobratenem nemškem mestu Ingolstadt priredilo tamkajšnje slovensko kulturno društvo Lastovka.

Praznovanja so se udeležili tudi predstavniki pobratenega mesa Ingolstadt, slovenski konzul iz Münchna, poleg članov Lastovke pa tudi številni slovenski rojaki, ki živijo v bližnjih nemških mestih. V kulturnem programu so nastopili pomurska ženska vokalna skupina Evterpe in učenci slovenskega dopolnilnega pouka. 

Predsednica društva Jana Winter je ob tem povedala, da v Ingolstadtu živi že tretja generacija slovenskih priseljencev, ki se kot lastovke radi vračajo v svoja slovenska gnezda. S prireditvami, kot je bila včerajšnja, se trudijo ohranjati svoje korenine in svojim otrokom približati lepoto maternega jezika in kulturo. 

Župan se je vodstvu in članom društva zahvalil, da ohranjajo tradicijo praznovanja slovenskih praznikov, omogočajo svojim otrokom, da obiskujejo pouk slovenščine, pojejo slovenske pesmi, plešejo slovenske narodne plese in skrbijo, da slovenska beseda v Ingolstadu ne zamre.

Ob tej priložnosti se je župan srečal z vodstvom nogometnega kluba FC Ingolstadt 04, Generalni direktor Dietmar Beiersdorfer mu je predstavil klub in njegovo delovanje, ki letos obeležuje 20-letnico delovanja v tej obliki. Pogovarjala sta se tudi o možnostih sodelovanja mlajših selekcij z našim klubom NŠ Mura.

Skupaj s podžupanom dr. Timijem Gombocom je župan obiskal tudi dolgoletnega župana Ingolstadta, našega častnega občana in velikega prijatelja Murske Sobote, Petra Schnella, pobudnika prijateljstva in pobratenja med mesti, ki traja že 45 let. Peter Schnell se je županu zahvalil, da nadaljuje delo svojih predhodnikov in neguje te prijateljske vezi ter podpira sodelovanje mest na številnih področjih.