Obisk pobratenega mesta Bethlehem v Pensilvaniji

torek, 21. November 2017

Na povabilo slovenske skupnosti v Bethlehemu, ki jo vodi Gene Novak, se je župan Jevšek  udeležil njihovega tradicionalnega praznovanja  dneva dediščine. Dogodka, ki je potekal v dvorani slovenske protestantske cerkve sv. Janeza, kjer se tudi sicer redno zbirajo člani društva Bethlehem – Murska Sobota, se je poleg okrog 60 članov, udeležil tudi namestnik veleposlanika v Washingtonu Vladimir Kolmanič, rojen Sobočanec in generalni konzul  v Clevelandu Andrej Gregor Rode.

Ob tej priložnosti so si naši rojaki v Bethlehemu premierno ogledali - tokrat sinhroniziran v angleščino - dokumentarni film Slovenci v Bethlehemu, katerega avtorja sta Štefan Celec in Jože Glažar (premiera v slovenskem jeziku je v Murski Soboti  potekala julija ob robu vseslovenskega srečanja Slovencev po svetu Dobrodošli doma).  Glažar je sicer župana spremljal na obisku in ob tej priložnosti naredil še dodatne raziskave o naših izseljencih v Bethlehemu, ki so se množično  - več kot 7000 naj bi jih prišlo samo iz Prekmurja -  izseljevali v to ameriško mesto pred I. svetovno vojno. Žal njihovi potomci danes ne govorijo slovensko, redki, ki so prišli v Bethlehem v 50. letih prejšnjega stoletja pa govorijo le prekmursko.

Župan Jevšek je ob prisrčnem sprejemu naših rojakov povedal, da je vesel in ponosen, da je pred 21 leti takratni župan Andrej Gerenčer na pobudo Štefana Antaliča, ki je raziskoval svoje korenine in prišel v Mursko Soboto, s takratnim vodstvom Bethlehema podpisal listino o pobratenju. Ob tej priložnosti je župana sprejel tudi župan Bethlehema Robert Donchez, ki ima prav tako slovenske korenine in sam zase pove, da je »100% Slovenec«. Župana sta poudarila, da bi pobratenje bilo potrebno nadgraditi, predvsem z izmenjavo študentov, saj je v Bethlehemu priznana univerza Lehigh. Sicer z našimi rojaki odlično sodeluje evangeličanska skupnost iz Murske Sobote, ki vsako leto na izmenjavo pošlje dijake ali študente, obiskali so jih tudi s pevskimi zbori, v preteklosti pa so z eno izmed tamkajšnjih srednjih šol sodelovali  tudi dijaki iz Gimnazije Murska Sobota.

Ob povratku se je župan srečal tudi s slovensko skupnostjo v New Yorku, ki se je zbrala na t.i. kulturni uri v cerkvi sv. Cirila, ki jo vodi Krizolog Martin Cimerman. Našim rojakom je predstavil načrte Murske Sobote v prihodnje in z veseljem odgovarjal na njihova vprašanja o aktualnem dogajanju v Sloveniji. Dogodka se je udeležil tudi Robi Poredoš, dopisnik STA iz New Yorka, po robu Sobočanec, ki je pred kratkim v Murski Soboti predstavljal svojo knjigo o Ameriki.