Želimo si, da bi spletna stran bila čim bolj prijazna uporabnikom. Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in prispevate k izboljšavam. Reševanje vprašalnika vam bo vzelo minuto ali dve časa: https://www.murska-sobota.si/obrazci/anketa-o-uporabi-spletne-strani

Nov Prekmurski trg v Ljubljani

torek, 20. Avgust 2019

V okviru praznovanj ob 100-obletnici združitve Prekmurskih Slovencev z matičnim narodom so včeraj zvečer v Ljubljani odprli Prekmurski trg, ki se nahaja v trikotniku med Poljanskim nasipom, Poljansko cesto in Rozmanovo cesto.

Priložnostne slovesnosti, ki sta se je udeležila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in prvi predsednik Republike Slovenije, Milan Kučan, ki je bil tudi slavnostni govornik,  se je udeležila množica visokih gostov, med njimi ministrica za kmetijstvo, poslanci, mestni svetniki, predstavniki cerkva, Ljubljančani, pa tudi veliko Prekmurcev, ki živijo in delujejo v Ljubljani. Dogodek je povezoval igralec Dario Varga,  s svojim nastopom pa je prekmursko noto dodal Vlado Kreslin.

Župan Aleksander Jevšek se je zahvalil ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in mestnim svetnikom, ki so prisluhnili pobudi Iniciativnega odbora za obeležitev dogodkov v jubilejnem prekmurskem letu, in tudi v prestolnici, v kateri živi veliko Prekmurcev uredili Prekmurski trg. Poudaril, da je stota obletnica priključitve Prekmurja in združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom praznik vseh Slovencev, ne samo Prekmurcev.

Prvi predsednik Milan Kučan je v svojem nagovoru povedal, da je k ohranjanju slovenstva v krajih med Muro in Rabo pripomoglo veliko posameznikov in izpostavil močno narodno zavest Prekmurcev in duhovnikov. Ob tem sta se širina in strpnost krepila v večetničnem okolju z Madžari, Judi, Romi, Nemci in Hrvati. Bivši predsednik Kučan je ob tem poudaril, da je Ljubljana z odprtim srcem sprejela številne Prekmurce, ki so v glavno mesto prihajali, odhajali pa ste prihajali, dokler niso ostali za zmeraj.

Ljubljanski župan Zoran Janković se je pridružil čestitkam vsem Prekmurcem in vsem Slovencem ob jubilejnem letu in se zahvalil vsem zaslužnim, da so v Ljubljani v tako kratkem času iz zaraščene in zapuščene površine dobili novoimenovani in urejeni Prekmurski trg.

Na Prekmurskem trgu bo še letos postavljen spomenik posvečen stoletnici priključitve Prekmurja, ki bo sestavljen iz 340 lončenih posod.

Na tej povezavi si lahko ogledate prispevek z otvoritve.