Nepregledno križišče v Bakovcih odslej z aktivno prometno signalizacijo

Slika
DSC_1260novo

Mestna občina Murska Sobota je z namenom povečanja prometne varnosti pristopila k ureditvi nepreglednega križišča na glavni prometni  smeri v Bakovcih (pri Gostilni Rajh), ki bo odslej opremljeno z  opozorilnim inteligentnim sistemom COPS@road za nepregledna križišča.

Sistem COPS@road (Collision Preventing Safety System) je sestavljen iz svetlobnih prometnih znakov z vsebino prilagojeno določenemu križišču ter detektorjev in služi za povečanje varnosti na nevarnih cestnih odsekih, kot so nezaznavna križišča, ostri ovinki, nepregledni podvozi itd.  Sistem z uporabo detektorjev zazna prisotnost ali približevanje prometnih udeležencev nevarnemu odseku ter jih s svetlobnim signalom opozori na potencialno nevarnost trka.

Prednosti tega sistema so, da opozori voznika na možnost trka v realnem času, mogoče ga je prilagoditi na različne stopnje opozarjanja, deluje avtonomno in na »zeleno« energijo. Sistem prav tako meri hitrosti vozil in beleži frekvenco prometa, kar bo upravljalcu občinske ceste v bodoče predstavljalo izhodišče za morebitne izboljšave tega križišča.

V sklopu ureditve križišča bo izvajalec del dodatno označil prehode za pešce (označitev prehodov na modri kontrastni podlagi) ter poskrbel za boljšo  preglednosti v križišču  z odstranitvijo  vegetacije. Dela se bodo izvedla predvidoma do konca tega leta.

Obenem je potrebno poudariti, da kljub namestitvi aktivne prometne signalizacije največ k varnosti v cestnem prometu pripomoremo sami udeleženci v cestnem prometu z mirno, preudarno vožnjo in z vožnjo upoštevajoč cestno prometne predpise in z upoštevanjem ostale prometne signalizacije.