Naša bauta prihaja na Slovensko ulico

Slika
Nasa bauta

Vrata odpira v aprilu, kupcem pa bo na prenovljeni Slovenski ulici ponudila kakovostne trajnostne izdelke za dom in nego telesa priznanih slovenskih in tujih proizvajalcev brez plastične embalaže. Obenem bo ponujala lokalne prehrambne izdelke.

Na svetu se vsako minuto proda skoraj milijon plastičnih steklenic, v oceanih pa plava pet trilijonov kosov plastike. Takšna statistika je marsikomu zgolj še ena številka, a se k sreči številni že zavedajo, da moramo narediti korak naprej. Dejstvo je, da s trajnostnim življenjskim slogom lahko pripomoremo, da bo lahko naš planet zadovoljeval tudi potrebe prihodnjih generacij. »Živeti trajnostno pomeni, da se obnašamo odgovorno do okolja. Le tako ga bomo namreč ohranili za naslednje generacije. Veliko lahko naredimo z majhnimi, preprostimi koraki. Glavno vodilo trajnostnega življenja je, da varujemo naravne vire in zmanjšamo količino odpadkov. Še boljše pa je, če jih preprečimo. Izdelke za enkratno uporabo zamenjamo z bolj trajnimi, kupujemo rabljene izdelke in podarimo naprej vse, česar več ne potrebujemo. Kupujemo stvari, ki jih zares potrebujemo, saj nepremišljena potrošnja izjemno obremenjuje okolje. Jemo lokalno in sezonsko hrano. Zaradi kratkih transportnih poti je ta bolj sveža in višje kakovosti, nastane tudi manjši ogljični odtis, hkrati s tem podpiramo lokalno ekonomijo.« Tako o načinu življenja, ki ohranja naš planet, meni Sara Sukič, ki je zamisel o trajnostno naravnani trgovini uresničila.

Priložnost za spremembe

Naša bauta je rezultat želje, da pomagajo naravi. »V poplavi izdelkov, ki so pakirani v plastično embalažo, se s težavo izognemo uporabi plastike, ki je eden večjih onesnaževalcev planeta. V trgovini, ki bo v središču Murske Sobote na Slovenski ulici ob baru Bunker, vam bomo ponudili kakovostne izdelke brez plastične embalaže. Tako boste tudi vi lahko prispevali k ohranjanju narave. Na policah vas bodo čakali trajnostni izdelki priznanih slovenskih in tujih proizvajalcev za gospodinjstvo in dom ter nego telesa in različni lokalni prehrambni izdelki ter sveže lokalno sezonsko sadje in zelenjava. Nekatere proizvode bomo ponujali tudi v rinfuzi. V Naši bauti boste našli vse, od bučnega olja do žitaric, od čistil v rinfuzi do zobnih ščetk, narejenih iz lesa. Vesela sem, da so ponudniki odprti za trajnostne rešitve in so se pripravljeni prilagoditi, saj smo skupaj našli že marsikatero rešitev glede embalaže in načina, kako ponuditi izdelke.« Trgovina bo vrata odprla še to pomlad, v drugi polovici aprila.

Oživela po programu PONI

Sara se je z idejo o Naši bauti prijavila na program PONI. Projekt PONI Pomurje je model podjetniškega usposabljanja, v okviru katerega potencialni podjetniki in podjetnice v štirih mesecih zaposlitve pri Razvojnem centru Murska Sobota razvijejo in realizirajo svojo podjetniško idejo. »V programu PONI so mi pomagali dokončno izoblikovati idejo in me vodili pri pripravi poslovnega načrta. Mentorji so nam dali ogromno znanja o financah in vodenju podjetja. Na delavnicah smo spoznavali različna marketinška orodja, se naučili nastopati in razmišljati, spoznali smo osnove celostne grafične podobe in še bi lahko naštevala. Povezali smo se tudi z drugimi udeleženci programov PONI po Sloveniji in si izmenjevali izkušnje.«

 

Natalija Kreft, Soboške novine, marec 2021