Na Slovenski ulici kmalu mestni hotel

sreda, 12. Maj 2021

Stavba, v kateri dvajset let domuje potovalna agencija Kompas Pomurje, še pred poletjem dobiva novo vsebino v mestnem jedru: manjši mestni hotel.

Epidemija je spremenila potovalne navade in želje. Gostje bodo, ko bo to zopet mogoče, v večji meri potovali z avtomobilom in na razdaljah do petsto kilometrov, pa tudi z vlakom ali drugo obliko trajnostne mobilnosti. Obenem bodo iskali zelene destinacije ter varne, manjše in intimnejše ter butične nastanitve. »Svetlo prihodnost bodo imele tovrstne nastanitve zlasti zaradi majhnosti, kakovostnega in hitrega servisa ter drugačnosti, saj tega veliki hotelski kompleksi ne morejo zagotoviti,« pravi Branko Farič, direktor podjetja Kompas Pomurje. Te dni dokončujejo obnovo objekta na Slovenski ulici v Murski Soboti, kjer bo nov hotel vrata odprl še pred poletno sezono.

Vez med preteklostjo in sedanjostjo

Odločitev, da hiši v centru mesta dodajo novo vsebino, je nastala že pred zdravstveno krizo. Menijo namreč, da mesto potrebuje ta tip namestitve. Ta hotel naj bi bil vez med preteklostjo mesta in sodobnimi časi. Načrt je zelo dobro sovpadel z idejo občine o prenovi mestnega središča. »Vis-à-vis sta nekoč že bila hotel in kavarna v lasti znamenite soboške družine Faflik. S tem je lokacija že definirana, da sprejme tudi mestno življenje. Znamenita je zgodba o tem, da so se vsako nedeljo po tej ulici po korzu, kot se je reklo, skupaj sprehajali mestni rabin, farar in župnik ter se nato usedli pri Fafliku in razpravljali o dnevnih stvareh. To je tisto, kar je soboško, to sta soboška toleranca in pestrost, je tisto, kar želimo, ko govorimo o vračanju življenja v središče mesta. Da bodo ljudje živeli v mestu in z mestom. Tudi tujec, ki pride, ima možnost, da stopi zgolj skozi vrata in je sredi Sobote.«

Konec 19. stoletja Bölcseva lekarna, danes hotel

Ime mestnega hotela z desetimi sobami in zajtrkovalnico za zdaj ostaja skrivnost, a bo povezano z zgodovino kraja in stavbe. Hotel je ohranil podobo meščanske hiše, ki je bila začrtana konec 19. stoletja. Stavba je bila v lasti bogate meščanske družine Bölcs, ki je v teh prostorih imela prvo lekarno v Prekmurju. Vogalna secesijska stavba še posebej pritegne poglede s čelnim portalom v pritličju in kamnitim balkonom. »Da bi ohranili duh stare meščanske hiše, smo pri obnovi skrbno ohranili nekatere elemente, kot so recimo tramovi, k temu pa dodali mladosten, moderen videz sodobnega, butičnega hotela.« Dodatno so v življenje vrnili podstrešje, ki je bilo doslej neizkoriščen prostor, dodali so še zunanje stekleno dvigalo ter parkirišče za goste na zadnji strani objekta. »Mnogo je potomcev Sobočanov, ki v mestu nimajo več nepremičnin, in mnogo je poslovnega turizma, ki ne želi instantne ponudbe, ki jo ponujajo velike hotelske verige. Pri nas gre za osebno, unikatno soboško izkušnjo, kjer gost ni številka, ampak je dejansko prišel v Soboto na obisk in se lahko počuti dobrodošel. S tem želimo prispevati k splošnemu ozračju, ki ga mesto daje. Tudi ko gre za poslovnega turista, ki pride na obisk podjetja ali institucije v mestu, je naše delo, da zagotovimo dobro vzdušje in vtis, da je v tem mestu doma. Na ta način se tudi posli tistih, ki nam gosta pripeljejo, odvijajo enostavneje. V bistvu je to osnovna naloga tako imenovanega 'hospitality bussinesa'. Ljudje, ki so veliko na poti, znajo to tudi ceniti, ker je vse preveč enolične, uniformirane ponudbe, kjer mesta izgubljajo lastno identiteto. Želimo, da si gost zapomni čas, ko je bil v Soboti, in se z veseljem vrne. Kdaj bo hotel odprl vrata, je težko napovedati, saj na to vpliva veliko dejavnikov, ki so odvisni od ukrepov vlade, a želja je, da prve goste sprejmemo maja letos,« še doda Farič.

 

Natalija Kreft, Soboške novine, april 2021