Miklavžev sejem

Slika
Miklošovo senje 2023

Zasneženo središče Murske Sobote je danes osrednje prizorišče največjega izmed tradicionalnih sejmov. Miklavžev sejem, podjetje Komunala tradicionalno prireja na dan sv. Nikolaja, zavetnika murskosoboške župnije in mesta Murska Sobota. 

V spremljevalnem programu bo nastopil Pihalni orkester Murska Sobota, v spremstvu angelčkov in parkeljnov se bo ob 10.30 med stojnicami sprehodil Miklavž. Naslednjič bo najmlajše Miklavž razveselil ob 15.30 uri. Med 13.00 in 18.00 bo na sejmu poskrbljeno tudi za zabavni program, ko bo na glavnem odru nastopila skupina Plamen.

Legenda o krščanskem svetniku Svetem Nikolaju ali Miklavžu, ki goduje 6. decembra, pravi, da je nekoč sveti Nikolaj trem revnim dekletom, na predvečer na okensko polico položil tri zlate krogle ali mošnje z zlatom, da so se lahko poročile. Šega, da Miklavž prihaja ponoči z darovi in jih pušča v nastavljenih posodah ali nogavicah, prihaja iz te legende, ko naj bi se kepe zlata zavalile v copate mladih dam. Te kepe so kasneje postale obvezno Miklavževo darilo v podobi jabolk.

Legendo o treh zlatih kroglah je na grbu naše občine povzel tudi akademski slikar Sandi Červek. Grb na sodoben način povzema podobo ravninskega mesta, ki se kot srebrna črta blešči na robu horizonta nad katerim vzhaja in zahaja sonce. Tri sonca v grbu povezujejo sodobnost s srednjeveško zgodovino in so v podobi treh zlatih krogel tudi del legende o zavetniku mesta Sv. Nikolaju.