Mesto dobiva novo podobo

Slika
nove stavbe-pom

V Murski Soboti gradbena dela potekajo na več lokacijah. V avgustu je vrata že odprl McDonald's. Načrte o gradnji trgovskega centra v središču mesta je predstavilo trgovsko podjetje Mercator.

Podjetje Imo-Real na Kocljevi ulici v Murski Soboti (ob izteku Kocljeve ulice v Zvezno ulico) gradi nov stanovanjski objekt, v katerem bo na voljo 27 različnih stanovanj. Z gradnjo so začeli v začetku junija. Dela se bodo zaključila predvidoma prihodnje leto poleti, stanovanja pa bodo vseljiva jeseni. V stavbi s stanovanji bodo samo stanovanja s spremljajočimi površinami. Vsa stanovanja so, kot pravijo v podjetju Imo-Real, že prodana, in sicer Stanovanjskemu skladu Republike Slovenije. Hkrati ob Kocljevi ulici raste še stavba s poslovnim programom, ki bo delovala tudi kot bariera in stanovanjem ponujala več zasebnosti. Obe stavbi sta programsko ločeni in delujeta vsaka zase. Objekt je, kot dodajajo, načrtovan z novimi tehnološkimi in ekološkimi rešitvami, ki poleg varstva narave zagotavljajo energetsko učinkovitost.

 

Kmalu nov objekt nasproti knjižnice

Kmalu bo v bližini stal še en nov objekt, in sicer nasproti knjižnice. V podjetju Imo-Real pripravljajo idejno zasnovo za nov stanovanjski objekt s poslovnim programom v pritličju ob Zvezni in Slomškovi ulici. S projektom želijo v središču Murske Sobote zgraditi sodoben objekt, ki bo mestotvoren in bo prebivalcem Murske Sobote zagotavljal pogoje za kakovostno življenje. V iskanju najbolj optimalne rešitve sodelujejo, kot pravijo, z različnimi strokovnjaki s področja urbanizma in arhitekture. Z gradnjo bodo začeli po izboru najboljše zasnove in zaključenih upravnih postopkih.

 

Mercator v središču mesta v fazi projektiranja

Podjetje Mercator je pred tedni predstavilo projekt gradnje novega trgovskega centra Murska Sobota, ki ga načrtujejo med Ulico arhitekta Novaka ter Slovensko, Slomškovo in Gregorčičevo ulico. Projekt je že v fazi projektiranja, predvidoma jeseni pa bo stekel postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja. Projekt so predstavili potencialnim investitorjem, ki bodo celoten kompleks zgradili, Mercator pa bi trgovski del dolgoročno najel. Prvi potencialni investitorji so interes že izrazili. Murska Sobota bo tako pridobila sodoben trgovski center, ki bo uredil ta del mesta. Rok izgradnje bo odvisen od postopkov pridobivanja gradbenega dovoljenja in interesa investitorjev. Skupna površina trgovskega centra bo približno 4350 m2, v okviru projekta pa so poleg parkirišča predvideni ureditev zunanjih zelenih površin, površine za pešce in kolesarske steze ter otroško igrišče. V novem Mercatorjevem trgovskem centru bo večji samopostrežni market s prodajno površino, ki bo merila okoli 2500 m2. V njem bodo ponujali širok izbor živil in življenjskih potrebščin. Ponudbo bosta dopolnjevala še kavarna in sklop najemniških lokalov različnih velikosti v skupnem obsegu 925 m2. Pred začetkom gradnje bo treba odstraniti del objektov ob Slomškovi ulici in objektov na sredini stavbnega kompleksa. Poseben del projekta predstavlja ureditev krožišča med Ulico arhitekta Novaka in Gregorčičevo ulico. Vrednost celotne investicije je ocenjena na okoli sedem milijonov evrov. Luka Jurkovič, pomočnik predsednika Mercatorjeve uprave za področje nepremičnin, je ob predstavitvi projekta med drugim povedal, da je bila gradnja novega trgovskega centra v Murski Soboti ves čas v njihovih načrtih in da jih veseli, ker so korak bliže dejanskemu začetku gradnje. Župan Aleksander Jevšek je vesel, da se bodo dela v Murski Soboti naposled začela, kot je predvideno v Občinskem podrobnem prostorskem načrtu mesta. »Murska Sobota se mora kot mesto nadalje razvijati ter občankam in občanom omogočiti čim bolj kakovostno življenje,« je ob predstavitvi povedal župan.

 

McDonald's že obratuje

Avgusta je ob poslovni enoti BTC City Murska Sobota vrata odprl McDonald's. Gostom so v prvi restavraciji te mednarodne verige v Pomurju na voljo sodobno opremljen prostor, nove tehnologije naročanja, priprave in postrežbe ter McCafé in McDrive. Investitor 2,5 milijona evrov vrednega projekta je družba BTC, dolgoročni najemnik pa družba Alpe-Panon, ki je nosilec franšize za restavracije McDonald's pri nas. Dela je izvajalo lokalno podjetje Legartis. Kot pravi Mitja Horvat, direktor BTC City Murska Sobota, je v murskosoboški restavraciji McDonald's trenutno zaposlenih nekaj več kot šestdeset ljudi. Če se bo pokazala potreba, da bi obratovala 24 ur, bodo dodatno zaposlovali. Horvat še pravi, da v murskosoboškem BTC-ju v letu zabeležijo od 2,2 do 2,5 milijona obiskovalcev. Zaradi bližine te restavracije predvidevajo, da bo obisk trgovskega centra večji za osem do deset odstotkov.

 

Prometni režim nespremenjen

Prometni režim pri trgovskem centru BTC se zaradi novosti, kot pojasni Horvat, načeloma ni spremenil. Ob prometnih konicah in zastojih jim pomaga njihova varnostna služba, ki pomaga usmerjati promet. »Problem nastane le ob prometnih konicah, ko se več obiskovalcev želi zapeljati v McDrive. Zato jih preusmerimo naprej po parkirišču, da čakalno vrsto ustvarijo od Kratochwilla proti McDonald'su,« pojasni direktor. Po otvoritvi zaposleni v BTC-ju obvezno parkirajo na dodeljenih parkiriščih na severnem in zahodnem delu trgovskega centra. S tem so zelo razbremenili parkirišča ob nakupovalnem delu, kar je velika prednost tudi ob konicah.

 

Na mestu kirurgije nov poslovni objekt

Nova stavba nastaja tudi na območju nekdanje kirurgije v Ulici arhitekta Novaka v Murski Soboti, kjer investitor projekta Gradbeno podjetje Drava gradi nov poslovni objekt, ki bo namenjen pisarnam. V pritličju, ki bo fizično ločeno od poslovnega objekta, bo prostore imelo Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota, ki je sedež imelo že v prostorih stare stavbe.

 

Ksenija Glažar, Soboške novine, september 2020