Mestni stadion dobiva novo preobleko

Slika
Mestni stadion dobiva-pom

Čeprav v preteklih dveh mesecih nismo vedeli, kakšna usoda bo zaradi izrednih razmer doletela nogometne klube in letošnje prvenstvo, so se obnovitvena dela na Mestnem stadionu Fazanerija nadaljevala, seveda v skladu z navodili pristojnih organov.

Mura je bila v tem času še vedno v igri za nastope v kvalifikacijah za Ligo Evropa. In to tako zaradi tega, ker se ji je v pokalnem tekmovanju uspelo uvrstiti med štiri najboljša moštva, kakor tudi zaradi druge »računice«, po kateri bi ob predčasno zaključenem prvenstvu v evropskih kvalifikacijah nastopili tisti klubi, ki so tudi lani zastopali Slovenijo. Med temi je bila tudi Mura. Tudi zaradi tega vodstvo kluba veliko pozornosti in denarnih sredstev namenja posodobitvam stadiona.

Nov črno-beli barvni vzorec sedežev

Vodstvo kluba je uslišalo dolgoletne želje navijačev Mure po zamenjavi raznobarvnih sedežev na južni in vzhodni tribuni Fazanerije. Zamenjava s črno-belim barvnim vzorcem sedežev je tik pred dokončanjem. Na stadionu bo tako več kot 4000 črnih in belih sedežev, na morebitnih evropskih tekmah, kjer stojišča niso dovoljena, pa več kot 4500 sedežev. Istočasno potekajo pleskarska dela, saj želijo čim prej prebarvati tudi ograje ob robu igrišča in na tribunah. Dosedanji stolpi na vzhodni tribuni ob kopališču so bili že dolgo tarča kritik, saj so bili zlasti prenizki. V vmesnem času je klub poskrbel za namestitev popolnoma novih in višjih stolpov. V srednjem stolpu bodo odslej poleg snemalcev nastanjeni tudi novinarji, ki bodo v prenosih poročali s tekem na Fazaneriji. Vse trenutne naložbe v stadion so zasnovane v skladu z nastajajočim idejnim načrtom stadiona. Del tega načrta je tudi prihodnja nova pridobitev na stadionu – streha nad vzhodno tribuno, ki edina izmed vseh tribun doslej še ni imela strehe. Streha, ki naj bi vzhodno tribuno pokrivala že v kratkem, bo čez nekaj let, ko bo na tem mestu zrasla popolnoma nova tribuna za približno 1800 gledalcev, zgolj prestavljena na nov objekt. V klubu si prizadevajo, če bo le izvedljivo, da že v naslednjem letu igrišče za šestnajst metrov prestavijo bliže glavni tribuni ter hkrati poskrbijo za nov sistem drenaže in ogrevanja igrišča ter za novo hibridno travo. V vmesnem času je klub prevzel oskrbovanje igrišča in za ta namen kupil mehanizacijo in opremo. Naložbe v nakup novih sedežev, postavitev stolpov in mehanizacijo ter opremo v klubu ocenjujejo na nekaj več kot 200.000 evrov.

Aleš Cipot, Soboške novine maj 2020