Lokali ob Slovenski ulici odprti in dostopni

Slika
22 Gostinci 1-pom

Prenova Slovenske ulice je v polnem teku in mestoma že dobiva novo podobo. Mestna občina ulico prenavlja, ker želi, da bi središče mesta znova zaživelo. In tudi med obnovo so na voljo tamkajšnje trgovine, lokali in storitvene dejavnosti.

Za predmeti, ki jih prodajajo, in storitvami, ki jih nudijo, stojijo zgodbe, ki jih s svojo dejavnostjo pišejo zaposleni, nekateri že dolgo, drugi pa so svoje dodali z nenavadnimi ambienti in domiselno ponudbo. Vse to daje centru mesta pomembno dodano vrednost. Dostop do vseh je omogočen, zato vas vabijo, da jih obiščete. V nadaljevanju predstavljamo nekaj teh zgodb.

 

Odštekan bar, ki je obvezen postanek v regiji

Igor Drvarič, lastnik Bunker postapocalyptic steampunk bara, pravi, da minevajo dobra tri leta, odkar so sprejeli odločitev, da bodo Slovenski ulici v Murski Soboti vnesli nekaj svežine. Lotili so se projekta, za katerega so že od začetka upali, da bodo Sobočanke in Sobočani nanj tako ponosni, da bi ga prijateljem od blizu in daleč z veseljem predstavili kot osmo čudo sveta, kot se je izrazil eden izmed njihovih gostov. »Pot, ki smo jo ubrali, je začuda in nekoliko nerazumljivo trnova, a zahvaljujoč zlasti družini in sodelavcem, tudi tistim, ki so nas medtem že zapustili, počasi vseeno korakamo proti cilju, po poti, ki se mi je ob rojstvu ideje o zgodbi lokala zdela samoumevna,« pravi Drvarič. Lokal je poleg svetovno izvirnega ambienta prepoznaven še po največjem izboru piv v regiji, odličnem hišnem točenem pivu Bunker, kulinarični ponudbi za vegane, dnevni ponudbi, ki je drugačna od običajne, in gurmanskih burgerjih, ki jih ponujajo kar trinajst. Njihova hrana je tudi zanimivo poimenovana. Jedi nosijo imena filmskih junakov in filmov s tematiko, ki jo uprizarja Bunker. Znani so tudi po koncertih, njihovi obiskovalci lahko na nastopih t. i. tribute skupin prisluhnejo glasbi največjih rock skupin. Na odličen odziv je naletel še kviz znanja. Najbolj pa je Drvarič ponosen, sodeč po komentarjih gostov, na prijazno in ustrežljivo osebje. »Čeprav me ves čas spremlja občutek, da sem storil veliko napako, ko sem za Bunker izbral Slovensko ulico, zdaj nestrpno pričakujem, kaj bo po rekonstrukciji prinesla prihodnost. Naš cilj je, če nam bodo seveda organi to dovolili, da tudi na gostinskem vrtu ponudimo pridih notranjosti Bunkerja, kar bi prav gotovo še bolj pripomoglo k prepoznavnosti in privlačnosti Bunkerja in ne nazadnje Slovenske ulice,« pravi sogovornik. Da bi oživili mestno jedro, želijo ob podpori mestnih organov v prihodnje na vrtu organizirati akustične koncerte, kulinarične dogodke in kvize znanja. »Še naprej se bomo trudili slediti viziji, da bo Bunker čez dan, tudi zahvaljujoč lokaciji v strogem centru mesta in odlični ponudbi, prijeten prostor za umik od stresa, zvečer in ob koncih tedna pa ena najbolj zaželenih žurerskih in kulinaričnih točk v regiji,« še pravi lastnik bara, ki je s svojo postapokaliptično zgodbo že turistična zanimivost Murske Sobote.

 

Legendaren vrt v senci kostanjev in Murska republika

Zvezde z vrtom pod kostanji skorajda ni treba predstavljati. Sabina Gregorinčič, direktorica Zvezda turizma, ki upravlja pivnico, restavracijo, hotel in salon Murska republika, pravi, da so najbolj znani po domačih jedeh: bograču, vampih, govejem golažu in ciganski pečenki. Poleg tega gostom nudijo pester izbor različnih vrst pic, ribjih jedi in jedi po naročilu, jedi z žara, solat, burgerjev in sladic. Ob tem pripravljajo še pester izbor dnevnih malic in kosil, ki jih po želji dostavijo. Gostinska ponudba je na voljo tudi na letnem vrtu, v senci pod krošnjami kostanjev. Pred malo več kot dvajsetimi leti so gostom prvič postregli z vrčkom doma varjenega piva. Danes lahko pri njih pokusite njihovo svetlo, temno, zeleno ali konopljino pivo. Stavba hotela je zgodovinskega pomena. Legendarni hotel Dobray iz leta 1910, ki so ga pozneje preimenovali v hotel Zvezda, je bil v različnih zgodovinskih obdobjih središče družabnega in političnega življenja mesta. Z balkona je bila 29. maja 1919 razglašena Murska republika, ki je obstajala zgolj šest dni. Po tem zgodovinskem dogodku je poimenovan salon, v katerem potekajo seminarji, simpoziji, literarni večeri, srečanja in drugi dogodki. Sobe v tem mestnem hotelu so stilsko opremljene z masivnim pohištvom v bidermajer slogu. Preureditve Slovenske ulice se po besedah direktorice veselijo. Čeprav je zdaj vse prekopano in občasno prihaja do zastojev, pravi, da bodo tudi to obdobje preživeli in da bo po njem mesto lepše. »Obnovljena ulica je lepa in dobrodošla pridobitev tako za mesto kot za vse nas. V hotelu imamo tudi precej turistov, tako domačih kot tujih, ki si radi ogledajo znamenitosti v mestu in okolici,« zaključi pogovor.

 

Frizerski studio, ki pritegne že na pogled

Dimitrij Grah ima na Slovenski ulici že šestnajst let frizerski salon Studio Mito, kjer strankam nudijo raznolike frizerske storitve. So salon, ki je v koraku z modo. Kot opaža, je strankam zelo pomembno, da lahko v bližini salona parkirajo, zato si ne želijo, da bi ulico zaprli za promet. Poudari, da je zdaj priča že drugi obnovi Slovenske ulice. Načrti za novo ureditev in nova podoba, ki jo ulica dobiva, so mu všeč, skrbi pa ga, kako bo ob večjih nalivih.

 

Trgovina Lepa z modo za močnejše

Jessika Vereš je lastnica trgovine Lepa, kjer prodajajo modna oblačila za močnejše postave in za ljudi v zrelih letih, ki jih je v običajnih trgovinah težje najti, zlasti za svečane in posebne priložnosti. V trgovini stremijo k temu, da prodajajo oblačila iz naravnih materialov, kot so bombaž, lan in viskoza. Prej je trgovina bila na Kocljevi ulici, v bližini tržnice, nato so se decembra iz ekonomskih razlogov preselili na Slovensko ulico. Z novo lokacijo so zadovoljni. Ker se nahajajo med dvema mestnima hoteloma, Diano in Zvezdo, po preureditvi Slovenske ulice računajo tudi na obisk turistov, od katerih bodo, kot pravijo, imeli koristi vsi, tudi prodajalci. Dodajajo še, da je zdaj pač treba malo potrpeti. Nova podoba jim je všeč. »Nekaj novega in drugačnega vedno pritegne ljudi,« še pravijo v trgovini Lepa.

 

Cvetličarka, ki na Slovenski ulici vztraja že dolga leta

Sabina Gospod iz cvetličarne Beladona je na Slovenski ulici že 24 let. Pred tem je delala v cvetličarnah na več različnih lokacijah po tej ulici. Spominja se nekdanjih časov in pravi, da se je večina trgovin in prodajalcev na tej ulici že zdavnaj zamenjala. Tako ostaja ena redkih, ki še vedno vztrajajo. Nekoč so bile trgovine ob tej ulici večje, danes so predelane in je v eni nekdanji več manjših trgovin. Najbolj ji je ostalo v spominu, da je bilo na ulici nekoč veliko več ljudi. Ti so z različnih koncev Pomurja z avtobusi prihajali v Mursko Soboto, veliko jih je zahajalo v gostišča na Slovenski ulici, recimo v Podmornico in Central, sprehajali so se po ulici in zavili tudi v trgovine. Ustavili so se, kupili semena, rože in še kaj. Še danes v svoji cvetličarni prodaja rezano cvetje, lončnice in umetno cvetje, sezonske sadike, rože za grobove, sveče in podobno. Pri strankah opaža, da cenijo bližino parkirišč. Načrti preureditve in nova podoba so ji všeč. Najbolj si želi, da bi bila ulica znova polna ljudi.

 

Ksenija Glažar, Soboške novine junij 2020