Kolesarski spektakel v Murski Soboti

ponedeljek, 11. Junij 2018

Jubilejna, 25. mednarodna kolesarska dirka Po Sloveniji bo tudi letos potekala v tradicionalnem terminu, natančneje od 13. do 17. junija. Ob srebrnem jubileju so se organizatorji dirke – Kolesarski klub Adria Mobil s partnerji in pokrovitelji –organizacije tega športnega dogodka lotili s še večjimi ambicijami kot doslej ter so se tudi z njegovo predstavitvijo in promocijo spoprijeli že dva meseca pred samim dogodkom. »Lanskoletna izkušnja s prenosom dirke na Eurosportu in Televiziji Slovenija je bila namreč zelo dobra in odziv je bil izjemen, zato je zanimanje za letošnjo zeleno pentljo še toliko večje,« poudarja direktor dirke Bogdan Fink. Prav zaradi tega bo tudi v letošnjem letu zagotovljen televizijski prenos dirke tako na programu Eurosport kot tudi na prvem programu slovenske nacionalne televizije. 

Letošnja dirka Po Sloveniji bo ob svojem 25-letnem jubileju potekala kar pet dni – s startom prve etape v Lendavi in tradicionalnim zaključkom zadnje etape dirke v Novem mestu, kolesarska karavana pa bo obiskala tudi Mursko Soboto, Maribor, Rogaško Slatino, Slovenske Konjice, Celje, Ljubljano, Kamnik in Trebnje. Na skupno 664 kilometrov dolgi trasi organizatorji pričakujejo kar 25 ekip ter skupno 175 kolesarjev. Doslej se je na dirko že prijavilo 21 ekip iz šestnajstih držav (iz Evrope, Amerike, z Bližnjega vzhoda in iz Južne Afrike), med njimi tudi sedem ekip serije World Tour. Z vidika promocije Slovenije kot turistične destinacije pomeni dirka izjemen potencial – v televizijskem prenosu bodo namreč izpostavljene ključne interesne točke iz vseh občin, ki bodo gostile dirko, izredno pomembna pa sta tudi kakovostna organizacija dirke ter sprejem kolesarjev in kolesarskih ekip, saj so vrhunski športniki, ki jih dirka vsako leto gosti, izredno pomembni kot promotorji dirke in z njo Slovenije.

Zahvala gre vsem občinam, mestom in sponzorjem, ki so pristopili k projektu dirke Po Sloveniji – med njimi ima posebno mesto tudi Mestna občina Murska Sobota, ki bo gostila cilj prve etape letošnje dirke. Vsi zmagovalci posameznih etap bodo prejeli poseben pokal, ki predstavlja simbol mesta oziroma regije, kjer bo cilj – kateri simbol bo to v Murski Soboti, naj v tem trenutku ostane še skrivnost. Vse občine, ki bodo gostile starte in cilje posameznih etap, bodo vključene tudi v posebno tekmovanje za najboljšega gostitelja dirke, ki bo v letošnjem letu prejel enak pokal kot skupni zmagovalec dirke: repliko najstarejšega, 5200 let starega kolesa, najdenega na Ljubljanskem barju. Zato vse občane ter ljubitelje športa in kolesarstva vabimo k ogledu dirke ter čim bolj glasnemu in izvirnemu spodbujanju kolesarjev.

Vabljeni v sredo, 13. junija 2018, ob 17.00 na cilj prve etape na Slovenski ulici v Murski Soboti!

Ksenija Glažar, Soboške novine, maj 2018

Več informacij: https://tourofslovenia.si/sl