Expano kmalu odpira vrata

nedelja, 31. Marec 2019

Za obiskovalce se bo uradno odprl 13. aprila. Čeprav je bilo o njem zapisanega že veliko, smo tik pred odprtjem še enkrat pokukali v njegovo notranjost.

Helga Lukač, vodja Expana, ki sicer spada pod upravljanje Razvojnega centra Murska Sobota, pojasni, da je vsebina paviljona razdeljena na štiri dele: gostilno z regionalno ponudbo kulinarike, turističnoinformacijski center in trgovino z regionalnimi izdelki, gospodarski del s SPOT točko Pomurja in prostorom za izvedbo dogodkov, seminarjev, delavnic in sprejemov (za približno petdeset ljudi) ter razstavni del. Lukačeva pojasni, da razstava temelji na osnovnih gradnikih turistične ponudbe v regiji, pri čemer je kulinarika že zastopana v gostilni, na sami razstavi pa se pojavlja posredno v predstavitvi kulture, etnografije in narave. Dobršen del razstave temelji na kulturni dediščini, ki je bogato predstavljena z različnimi doživetji ob uporabi digitalnih tehnologij, ki obiskovalca popeljejo na različna področja spoznavanja preteklosti in dojemanja sedanjosti.

Film, Panokviz, Panoskop …

Po uvodnem filmu, ki obiskovalca popelje v panonski zen in do razumevanja našega prostora, sledi zabavno preverjanje zanimivih dejstev o regiji. V Panokvizu lahko obiskovalec preizkusi, kako dobro pozna Pomurje. Zgodovinska dejstva in zanimivosti Pomurja si lahko ogleda na Časovnem toku, kjer podrsa po časovnici in izbere zanimivost, ki ga pritegne, ter jo spozna podrobneje. Na gibljivem zemljevidu podrobneje spozna naravo, poselitev in turizem v regiji. Naj izdamo, da lahko med drugim spremlja tok reke Mure ali pa odlivanje Panonskega morja, spremlja lahko tudi, kako so se skozi čas spreminjale politične meje Pomurja. V nadaljevanju Panoskop ponuja razglede s kar štirih točk Pomurja, kjer so v panorami izpostavljene znamenitosti v bližini razgledišča. Znamenitosti so opisane in fotodokumentirane v 360-stopinjskem pogledu. V okviru predstavitve pomurske kulturne dediščine so predstavljene izumirajoče obrti. V rokodelskih spominih mojstri rokodelci predstavijo obrt, na ogled pa so tudi njihovi izdelki.

Umetnost v drugačni obliki

Območje, kjer stoji Expano, je bilo v preteklosti bogato poseljeno, o čemer pričajo arheološke najdbe na lokaciji Nova Tabla, ki s svojim obsegom predstavlja arheološko krajino. Nekaj najdb z neposredne lokacije je na ogled tudi v Expanu. Umetnost Pomurja je predstavljena v dveh velikih lončenih loncih: imenujeta se Panoart – glej in Panoart – poslušaj. V obeh lahko obiskovalec spozna umetnike in ustvarjalce ter si ogleda njihova dela v digitalizirani obliki ali pa posluša izbrano skladbo ali odlomek literarnega dela.

Neuroterme in Panopolje

Vode Pomurja so predstavljene v Neurotermah, kjer lahko obiskovalec ob pomoči nevroznanosti in moči koncentracije premika vodo v tulcih ter na ta način spozna vodne zaklade. Za zabavo si lahko naredi vodni print in njegove utrinke ujame s fotoaparatom ter ga deli s prijatelji. Narava je predstavljena s hologrami živali na čarobni jasi, silhuetami dreves pomurskih gozdov, akvarijem z ribami iz reke Mure in vidrinim brlogom, ki skrivnostni svet vider približa obiskovalcem. Panopolje je namenjeno virtualnemu kmetovanju, kjer se obiskovalec lahko preizkusi v pridelovanju hrane in gradi odnos do doma pridelane hrane. Najbolj drzni bodo lahko v maketi ženaveljskega balona poleteli z virtualnimi očali nad Pomurjem, za umiritev pa je poskrbljeno s Panojogo in preizkušanjem kinecta.

Ksenija Glažar, Soboške novine, marec 2019