Danes se začenja Evropski teden mobilnosti

Slika
Kolesarjenje

Letošnji Evropski teden mobilnosti, ki sicer poteka med 16. in 22. septembrom, bomo letos v naši občini obeležili drugače kot doslej.

Na Mestni občini Murska Sobota se pri organizaciji dogodka tradicionalno povezujemo z Občino Moravske Toplice, ki se ponašajo z znakom Slovenia Green Destination. Tako so se na dan brez avtomobila družili učenci vseh osnovnih šol v naši občini in učenci iz Občine Moravske Toplice.

Žal se zaradi ukrepov, ki jih je prinesla bolezen Covid-19, učenci letos ne bodo družili, vse aktivnosti bodo skupaj z mentorji izvajali znotraj posamezne osnovne šole. 

Mestna občina Murska Sobota razvija mestni potniški promet in sistem izposoje koles z namenom prehoda prebivalstva k trajnostnim oblikam transporta po mestu in okolici in s tem k izboljšanju zraka v mestu. Prav uporaba kolesa, kot čistejšega načina prevoza, je letošnja usmeritev akcije ob Evropskem tednu mobilnosti, ki sta si jo zadali obe občini.

Občini bosta v skladu z varnostnimi priporočili NIJZ v petek, 18. septembra organizirali kolesarjenje za predstavnike občine in ostalih deležnikov ter navezali aktivnosti tudi na skupni projekt Trajnostna mobilnost na kolesih, ki jo izvaja LAS Goričko skupaj z obema občinama in občino Puconci. V okviru tega projekta se je razširil tudi sistem Soboški biciklin za tri nove postaje, in sicer na Slovensko ulico, v Moravske Toplice pred Bike center in v Puconce pred občino. S prevoženimi kilometri pa bodo zaposleni na občinskih upravah prispevali tudi k dobrodelni akciji »Kilometri za življenje«, s katerimi organizatorji ozaveščajo o velikem problemu samomora med prebivalstvom.

Občina Moravske Toplice in Mestna občina Murska Sobota si k sodelovanju pri dogajanju v sklopu Evropskega tedna mobilnosti želita pritegniti čim več lokalnih deležnikov in drugih obiskovalcev.  Poudarek je na alternativnih oblikah mobilnosti, kot so hoja, kolesarjenje, javni potniški promet in e-mobilnost, za katere si prizadevata obe občini.  V ta namen je Občina Moravske Toplice ob Evropskem tednu mobilnosti izdala kupone ugodnosti in vključila deležnike iz obeh občin. Namen akcije je, da pridejo občani ali turisti do lokalnega ponudnika storitev ali produktov s kolesom.