Danes je svetovni dan čebel

Slika
Svetovni dan čebele

Danes je svetovni dan čebel

Praznovanju svetovnega dneva čebel se že 5. leto pridružujemo tudi v Murski Soboti.

Ponosni smo, da prav v naši občini stoji prvi učni čebelnjak na svetu, ki je prilagojen za invalide na vozičkih. Čebelnjak je Društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije leta 2018 donirala Čebelarska zveza Slovenije, njegovo izgradnjo in opremo pa je financirala Mestna občina Murska Sobota . Prav tako Mestna občina Murska Sobota s podporo delovanja Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, kjer je čebelnjak postavljen, tudi posredno skrbi za delovanje invalidov čebelarjev ter vzdrževanje čebelnjaka.

Mestna občina Murska Sobota preko razpisa za sofinanciranje pospeševanja društvene dejavnosti na področju kmetijstva finančno podpira dve čebelarski društvi  v občini, Čebelarsko društvo Murska Sobota, ki je v letu 2020 obeležilo 100-letnico delovanja in Čebelarsko društvo Bakovci. Pod okriljem slednjega potekata tudi čebelarski krožek na OŠ Bakovci in podružnični Osnovni šoli Krog .

V občini si nenehno prizadevamo za zasaditev čim več medovitih dreves in grmovnic na javnih površinah. V letošnjem letu smo se pridružili pobudi Čebelarske zveze Slovenije in 26. Marca – na dan sajenja medovitih rastlin, zasadili nasad 30 japonskih češenj ob Sobošem jezeru.

Mestna občina Murska Sobota se že vrsto let aktivno vključuje v akcijo Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je nastal iz pobude »Medeni zajtrk« Čebelarske zveze Slovenije. Vsako leto se župan skupaj s predstavniki čebelarskih društev iz občine udeleži zajtrka v katerih od občinskih šol ali vrtcu.

Preko javnega Zavoda za kulturo, turizem in šport spodbujamo prodajo izdelkov domačih čebelarjev v dveh prodajnih mestih in sicer Hranilnica prekmurskih dobrot  in TIC EXPANO, kjer potekajo tudi promocijski dogodki za ozaveščanje o pomenu domačih čebelarjev.