Dan slovenskega športa

Slika
49949911_2251429075125750_6015555439867985920_n

ŠPORT JE PRAZNIK

Slovenci smo športni narod. To ne potrjujejo le številni uspehi naših vrhunskih športnikov, temveč predvsem polna šolska igrišča, zapolnjene gorske in hribovske koče ter polne športne dvorane in fitnes centri po celi državi. Redna telesna dejavnost je izjemnega pomena za zdravje, ki je skupaj z duševnim zdravjem najpomembnejša sestavina zdravega življenjskega sloga. Tega se Slovenci dobro zavedamo. 

Šport je v naši naravi in to je prepoznala tudi država, ki je 17. junija 2020 na pobudo OKS-ZŠZ ustanovila nov državni praznik, Dan slovenskega športa, ki bo 23.septembra.

Na ta dan bomo obuli športne copate, napihnili žoge, zavrteli pedala, razgrnili joga blazine, si privoščili skok v vodo in še marsikaj. 23. septembra šteje čisto vsaka oblike telesne dejavnosti! 

Naj bo to dan, ob katerem sleherni Slovenec in Slovenka s svojo telesno dejavnostjo izrazi svoj odnos do športnega udejstvovanja, odnos do tiste družbene dejavnosti, ki ima številne pozitivne učinke: krepi zdrave, vzgaja, spodbuja pozitivne vrednote in povezuje Slovenijo.

Dan slovenskega športa je tudi vaš praznik, zato ga praznujmo skupaj.

Obeležite ga lahko že samo s sprehodom ali kratkim 10-minutnim aktivnim odmorom na delovnem mestu, v šoli ali kjerkoli drugje. Vljudno pa ste vabljeni, da se pridružite enemu od številnih organiziranih dogodkov. Po celi Sloveniji bodo na ta praznični dan potekali športno-rekreativni dogodki za vse starosti, katerih del ste lahko tudi vi.

Dan slovenskega športa ob Soboškem jezeru

Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota, Panexfunom, Surf&Sup klubom, PD Matico, Disc golf klub Murska Sobota, Kajak kanu klubom Rotoattivo, Centrom za krepitev zdravja – Zdravstvenim domom Murska Sobota in Športno unijo Slovenije prireja danes 

Od 15.30 do 20.00 ure, na in ob Soboškem jezeru ter na prireditvenem prostoru ob paviljonu Expano:

– razne športne aktivnosti na vodi (sup, surf, pedolino, kajak, kanu)

– razne športne aktivnosti na prireditvenem prostoru ob Expanu in okrog jezera (disk golf, footgolf, lokostrelstvo, paint ball, nordijska hoja in pohod, joga, pravljična joga, vadba na elementih motorik parka, … )

– Športna unija Slovenije bo izvajala meritve telesne pripravjenosti in vsak si bo lahko pridobil certifikat European Fitness Badge. EFB vključuje sedem različnih vaj za oceno vzdržljivosti, moči, koordinacije in gibljivosti ter oseno telesne strukture in drže.

Uporaba vseh športnih rekvizitov je na ta dan brezplačna.