Bi želeli imeti lasten vrtiček v Murski Soboti?

Slika
6 Vrtnarjenje 2

Med epidemijo so številni prosti čas izkoristili tudi za razmislek o hrani, ki jo zaužijejo, zato so se mnogi začeli ukvarjati z vrtnarjenjem. Če bi želeli vrtnariti, vendar vrta še nimate, ga lahko še vedno najamete ob Kopališki ulici.

Danes imamo številne možnosti za vrtnarjenje, veliko nasvetov najdemo v knjigah in na spletu, za pametne telefone in računalnike je vse več aplikacij, s katerimi lahko sajenje vrtnin skrbno načrtujemo, po nasvet pa se pogosto zatečemo k bližnjim sorodnicam in sorodnikom. Poleg klasičnih vrtov so vse bolj priljubljene visoke grede, zelenjava pa marsikomu uspeva celo na balkonu. Te dni je zelo pestro na murskosoboškem Trgu kulture, kjer najdemo veliko ponudnikov sadik sezonske zelenjave, dišavnic in začimbnic ter cvetja. Vesna Zelko, ki ima registrirano dopolnilno dejavnost in se ukvarja s prodajo sadik vrtnin, na murskosoboški tržnici že vrsto let prodaja sezonske sadike. V bistvu jo tam srečate čez vse leto in je to njen vir zaslužka. V času epidemije in prepovedi gibanja zunaj občine stalnega bivališča ji je promet od prodaje sicer zelo upadel. Opaža tudi, da je več povpraševanja po sadikah pri novih strankah, pri tem gre zlasti za mlajše osebe.

Vrtovi ob Kopališki ulici še na voljo

Če je tudi vas zamikalo vrtnarjenje, a vrta nimate, Komunala Murska Sobota ponuja več vrtičkov ob Kopališki ulici, ob Visitor centru v Murski Soboti. Na voljo je več vrtov v velikosti 50 ali 100 kvadratnih metrov. Zakup vrtička vključuje souporabo vrtičkarske lope za shranjevanje orodja. Letna zakupnina znaša 20 evrov za manjši vrt (50 m2) oziroma 40 evrov za večjega (100 m2).

Opirajmo se na domače

Sveža domača zelenjava, ki smo jo ravnokar pobrali z vrta, ima največ vitaminov, mineralov in hranljivih snovi. Zelenjava z domačega vrta lahko pomeni tudi precejšnjo razbremenitev družinskega proračuna. Vrtnarjenje je poleg povečanega prispevka k samooskrbi za številne tudi način sprostitve, gibanja in srečevanja.

Ksenija Glažar, Soboške novine maj 2020