40 let galerijske dejavnosti v Murski Soboti

Slika
Galerija MS _VEZI

Oktobra je minilo 40 let od prve razstave v Galeriji Murska Sobota. V tej kulturni ustanovi se je v tem času zvrstilo že več kot 400 razstav.

Kot pravijo v Galeriji Murska Sobota, je mesto živahno galerijsko dejavnost imelo že pred letom 1980, saj je že od leta 1965 pod okriljem Pokrajinskega muzeja Murska Sobota deloval Razstavni paviljon arhitekta Novaka, med letoma 1971 in 1978 se je galerijska dejavnost izvajala pod okriljem Delavske univerze Murska Sobota, med letoma 1978 in 1992 pa znotraj Kulturnega centra Murska Sobota. Galerija Murska Sobota od leta 1992 deluje kot samostojni javni zavod pod okriljem ministrstva za kulturo, njeni ustanoviteljici sta občini Murska Sobota in Moravske Toplice. Med štiristo razstavami so bile različne samostojne in skupinske razstave, med njimi izjemno pomembne mednarodne likovne manifestacije, kot so Pannonia, Jugoslovanski bienale male plastike in nazadnje Evropski trienale male plastike.

Prva razstava leta 1980

17. oktobra 1980 so na novem razstavišču Kulturnega centra Murska Sobota, v Galeriji Murska Sobota, slavnostno odprli pregledno razstavo »Pomurski slikarji, kiparji in umetniški fotografi«, ob kateri je izšel tudi razstavni katalog. Na razstavi je sodelovalo več priznanih umetniških imen.

Višja kustodinja Irma Brodnjak Firbas je izpostavila nekaj sklopov razstav, ki so v vseh teh letih sledile strateškemu načrtu galerije. Tako je bil po njenem mnenju zadnji zelo odmeven razstavni projekt v lanskem letu ob 100. obletnici priključitve Prekmurja tematska razstava »Osamljenosti. Izrazi tesnobe v prekmurski likovni umetnosti«, ki je letos potovala po Sloveniji. »Razstava, ki jo je spremljala tudi obsežna monografija dr. Roberta Inhofa, je odmevala tako pri strokovni kot laični publiki ter je bila medijsko izjemno pokrita,« je še poudarila kustodinja in izpostavila, da so ugled galerije gradili skozi leta tudi na mednarodnih razstavnih manifestacijah, kot sta Pannonia ter Jugoslovanski bienale male plastike, nazadnje imenovan Evropski trienale male plastike, uspešne in zlasti pri strokovni publiki zelo dobro sprejete so bile razstave uveljavljenih umetnikov iz celotne Slovenije, na katerih so prikazali opuse umetnikov, kot so Drago Tršar, Dušan Tršar, Tugo Šušnik, Gustav Gnamuš, Bogdan Borčič, Mojca Smerdu, Vladimir Makuc, Mojca Zlokarnik, Uroš Weinberger in številni drugi.

Čezmejno in medgalerijsko sodelovanje

Galerija že več let dobro sodeluje z nemškim pobratenim mestom Ingolstadt in tamkajšnjimi galerijami oziroma muzejem. Sodelovanje je po besedah sogovornice vrhunec doseglo leta 2012, ko so v Murski Soboti gostili izbor del iz stalne zbirke Muzeja za konkretno umetnost Ingolstadt ter se tako srečali in soočili z originalnimi deli Josefa Albersa, Maxa Billa, Richarda Paula Lohseja, Bridget Riley, Aleksandra Rodčenka, Victorja Vasarelyja ter številnih drugih izjemnih umetnikov svetovnega slovesa. Izjemno uspešni so tudi na področju medgalerijskega sodelovanja. Tako je denimo v Galeriji Velenje na ogled razstava iz stalne zbirke »Konkretna umetnost iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota«. V novembru bodo odprli razstavo Lojzeta Logarja. Kot še pravi Irma Brodnjak Firbas, so ob številnih razstavah v vseh teh letih pridobili in oblikovali tudi kakovostno stalno zbirko umetnin, ki danes šteje že več kot 740 kosov. Ta dela predstavljajo javnosti v obliki občasnih razstav (izbor po zvrsteh, tematiki itd.).

Močno zasidrana v lokalno okolje

Galerija Murska Sobota se je v vseh teh letih močno zasidrala v lokalno in slovensko kulturno sceno. Razstavni in spremljevalni izobraževalni program pripravljajo za raznolike obiskovalce: »Zelo dobro sodelujemo s kolegi iz vse Slovenije, utečeno že vrsto let sodelujemo z vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami iz celotnega Pomurja, kot člani žirij sodelujemo pri različnih likovnih natečajih in tudi v državnih komisijah na likovnih področjih.«

Aleksandra Grah, Soboške novine, november 2020

 

Prilagamo  gradivo o trenutni razstavi Lojzeta Logarja, ki je del skupnega projekta s Koroško galerijo likovnih umetnosti, Obalnimi galerijami ter Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov Ljubljana.  

Poleg akademskega slikarja Franca Mesariča in Kiparja Ferenca Kiralya je bil tudi  Lojze Logar eno leto vodja razstavnega programa predhodnice sedanje galerije. Za temi tremi umetniki je vodenje galerije prevzel mag. Franc Obal. Sedanji direktor pa je dr. Robert Inhof. Prav vsi so s podporo lokalnih skupnosti, še posebej ustanoviteljev MO Murska Sobota in Občine Moravske Toplice in Ministrstva za kulturo prispevali k razvoju galerijske dejavnosti in prepoznavnosti sedanje galerije, zato velja vsem hvaležna zahvala.

 

Datoteka
LOGAR_zloženka Galerija MS
pdf (5.74 MB)